Relaties kunnen erg stressvol zijn en het is niet altijd even leuk. Er zijn ups en downs, zoals velen graag zeggen. Je kunt gevoelens van stress, twijfel en onzekerheid ervaren, gevoelens die eigenlijk altijd bij jezelf liggen. Dit kan veroorzaakt worden door het gedrag dat je partner vertoont. Daarom maakten wij een lijstje met een aantal red flags.
Ze zeggen vaak het ene, maar bedoelen het andere
Een lastige situatie als mensen om dingen heen draaien, of eigenlijk niet zeggen wat ze willen zeggen. Maar uiteindelijk verwachten ze toch van jou dat je precies weet wat ze eigenlijk bedoelen. Zo kan diegene “nee” zeggen, maar bedoelt hij of zij eigenlijk “ja”. Door erg indirect te zijn en niet te zeggen wat ze bedoelen, kan dit als manipulatief worden ervaren en moet je erg oppassen voor dit soort gedrag. Vaak wordt het niet zo bedoeld, dus er valt wel makkelijk over te praten.
Ze willen je graag veranderen
Nummer één regel: verander jezelf nooit voor een ander. Mensen die dat wel proberen hebben een ideaal in hun hoofd van hoe de perfecte partner moet zijn en proberen jou hier naar te vormen. Dit is absoluut niet de bedoeling. Je moet jezelf blijven, kunt eventueel compromis sluiten of bepaald gedrag veranderen. Maar jij bent en moet jezelf kunnen blijven.
Ze willen de controle hebben over jouw leven
Alles wat je doet willen ze controleren. Hoe breng je je dag door? Met wie ga je om? Ze willen dat voor je bepalen en proberen ook bepaalde meningen door je strot te duwen alsof je het zelf niet kunt. Er zit een hele dunne lijn tussen zorgzaam zijn en controlerend zijn. Geef hier dan ook je grenzen voor aan en zo pik je dat gedrag er zo uit. Jij moet de controle houden over je leven en hiervoor ben je niemand verantwoording schuldig.
Ze willen dat je voor hen vecht
Er zijn veel mensen die last hebben van vertrouwensproblemen. Dit kan komen door traumatische ervaring uit voorgaande relaties, maar dit kan ook simpelweg in hun karakter zitten. Ze willen dat je voor hen vecht en dit laten ze blijken door overdreven of zelfs nare dingen te doen. Ze kunnen je op zetten tegen anderen om je te laten vechten voor hen.
Je bent zogenaamd verantwoordelijk voor hun geluk
“Alleen jij kan me gelukkig maken” – een zin die je misschien wel vaak gehoord hebt. Dit kan uit liefdadigheid gezegd worden, maar als het uiteindelijk ook daden worden is het geen goed tegen. Een persoon moet hun eigen geluk kunnen beheersen en deze verantwoordelijkheid niet bij een ander neerleggen. Een relatie hebben met een persoon die zorgt voor hun eigen geluk, is vrij van pessimisme en andere slechte bedoelingen. Je moet een aanvulling zijn op hun leven, geen opvulling en dat is heel erg belangrijk om te onthouden. Anders zullen ze je de schuld geven van alles dat fout gaat in hun leven, ondanks dat jij er helemaal niks mee te maken hebt.
Mocht je uit op hebben gepast voor een toxic relatie en wil je een goede relatie met iemand aangaan? Dan hebben wij een aantal tips voor een goede relatie.