Hoe maak je de Zweedse gehaktballetjes van IKEA zelf?

We beginnen met het maken van de gehaktballetjes en daarna leren we je hoe je de iconische Zweedse roomsaus maakt, waarin de balletjes altijd badderen. Voor de gehaktballetjes heb je de volgende ingrediënten nodig:

 1. 500 gram rundergehakt
 2. 250 gram varkensgehakt
 3. 100 gram paneermeel
 4. 5 eetlepels volle melk
 5. Een fijngesneden ui
 6. Een teentje knoflook
 7. Een eitje
 8. Een scheutje olie
 9. Zout en peper naar eigen smaak

We beginnen met het bereiden van het gehakt. Zorg ervoor dat je het rundergehakt en het varkensgehakt door elkaar kneed, zodat je het welbekende halfom gehakt creëert. Mocht je dit onnodig veel moeite vinden, kun je er ook voor kiezen om 750 gram halfom gehakt te kopen. Snipper de ui, pers de knoflook uit en voeg dit toe aan het gehakt. Vervolgens voeg je ook het paneermeel en het ei hieraan toe en kneed je dit goed door. Tot slot meng je de melk door het gehaktmengsel en breng je deze op smaak met peper en zout. Vorm daarna kleine, rondje balletjes en laat deze 2 uur lang afgedekt in de koelkast staan.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg wat olie toe. Als de olie heet is, kun je de balletjes aanbakken. Zorg ervoor dat ze aan alle kanten goudbruin van kleur zijn voordat je ze van het vuur haalt. Vervolgens doe je de balletjes in een ovenvast schaal en verwarm je ze nog 30 minuten op 160 tot 180 graden. Dit is afhankelijk van het soort oven dat je hebt, maar als je zeker wilt zijn dat de balletjes niet mislukken kies je voor de middenweg.

recept ikea gehaktballen

Hoe maak je de iconische roomsaus voor de gehaktballetjes?

De Zweedse gehaktballetjes van IKEA baden al sinds jaar en dag in een heerlijke roomsaus. Het recept is dan ook niet compleet zonder de instructies voor deze befaamde saus en deze ingrediënten heb je daar voor nodig:

 1. 40 gram boter
 2. 40 gram bloem
 3. 150 milliliter groentebouillon
 4. 150 milliliter runderbouillon
 5. 150 milliliter dubbele room
 6. 2 theelepels sojasaus
 7. 1 theelepel Dijonmosterd
 8. Een scheutje olie

Smelt de boter in een koekenpan en klop de bloem er gelijkmatig doorheen, zodat je een klontvrije roux creëert. Dit lukt het beste als je de roux gedurende 2 minuten doorkookt, terwijl je deze onophoudelijk blijft kloppen. Als dit gelukt is, voeg je beide vormen bouillon toe aan de roux. Vervolgens voeg je de dubbele room, de sojasaus en de Dijonmosterd toe. Zorg ervoor dat je tijdens het toevoegen van alle ingrediënten aan de roux voortdurend blijft roeren, zodat je de vorming van klontjes voorkomt. Je kunt de roomsaus het beste bereiden op het moment dat de gehaktballetjes in de oven staan, zodat je alles tegelijkertijd – en warm- kunt opdienen. Haal de balletjes uit de oven en verdeel de roomsaus over de ovenschaal. En voilà: daar heb je je eigen Zweedse gehaktballetjes!

Benieuwd naar een top gadget van deze Zweedse winkel? Bekijk dan de IKEA speaker voor in de douche.