Een onderzoek naar blikpatronen geeft sluitend bewijs

Een onderzoek uit 2014, gepubliceerd in Psychological Science, richtte zich op blikpatronen van zowel mannelijke als vrouwelijke studenten. Ze werden geacht naar afbeeldingen van vreemde personen te kijken, terwijl hun oogbewegingen werden geanalyseerd met een eye-tracking systeem. Het resultaat van dit onderzoek was meer dan interessant, aangezien de ogen van de deelnemende studenten daadwerkelijk hun potentiële intenties verraadden. Wanneer de student lust voelde jegens de persoon op de foto, had hij of zij meer oog voor het lichaam dan voor het gezicht. Als er sprake was van romantische aantrekkingskracht, was hun blik vooral gericht op het gezicht. Deze reactiepatronen gaven een inkijkje in automatische aandachtsprocessen, bijvoorbeeld met betrekking tot de oogopslag. Met andere woorden: je ogen verraden een hele hoop.

 

Dit gebeurt er met onze pupillen als we verliefd zijn

Wanneer je verliefd bent, vindt er een fysiologische reactie plaats. Om dat te verklaren, verwijzen we even terug naar iets dat we eerder geconstateerd hebben. Als je verliefd bent, komen daar verschrikkelijk veel emoties tegelijk bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan passie, toewijding, opwinding, euforie en zelfs wanhoop. Het zijn gevoelens die niet één op één met elkaar te rijmen zijn. Het gevolg hiervan is dat we in feite overprikkeld raken, omdat we te veel verschillende impulsen ontvangen. Als we overprikkeld zijn, verwijden onze pupillen zich: een fysiologische reactie die bekend staat als mydriasis. Een simpele optelsom zorgt er dus voor dat we kunnen concluderen dat onze pupillen zich verwijden als we verliefd zijn of iemand leuk vinden. Een pupillen-challange op het welbekende TikTok ondersteunde deze constatering. Gebruikers werd gevraagd hun pupillen te filmen terwijl ze aan hun geliefde dachten. Bij overgrote deel van de gebruikers was er sprake van mydriasis.

Zijn ogen daadwerkelijk de spiegels van onze ziel?

Door iemands ogen te bestuderen, kun je veel zeggen over zijn of haar gemoedstoestand. In die zin kun je toch echt wel stellen dat ogen de spiegels van onze ziel zijn. Door iemand in de ogen te kijken kun je veel gevoelens en gedachtes aflezen, waarmee je ogen een grote rol spelen in het communiceren van emoties. Dat geldt dus ook voor verliefdheid, waarbij veel emoties komen kijken. Als het op verliefdheid aankomt, gebeurt er dan ook meer dan het verwijden van de pupillen. Ogen kunnen namelijk zoveel meer dan je zou denken. Je kunt bijvoorbeeld samen aan een blik genoeg hebben om te weten wat de ander denkt of voelt. Bovendien is een twinkeling in je ogen allesbehalve lariekoek. Je hebt vast weleens gehoord van sprekende ogen, en ze bestaan echt! Ogen zijn dus eigenlijk heel veelzijdig: je kunt er mee lachen, huilen, schelden, en liefhebben. En ja, soms kunnen blikken ook echt doden.

Lees ook: hoe vaak word je verliefd in je leven?