Hoe kan je zelf pulled pork maken?

Zelf pulled pork maken klinkt als een buitengewoon inspannende bezigheid, maar dat is het niet. Het is gewoon een langzaam kookproces wat ervoor zorgt dat het varkensvlees heerlijk zacht wordt. Daarbij maakt het niet zo heel veel uit hoe je het laat garen. Je kunt het namelijk in een slowcooker bereiden of in de oven. De keuze is helemaal aan jou!

Pulled Pork wordt zo genoemd vanwege de manier waarop het wordt geserveerd. Zoals het woord het al zegt, is het letterlijk uit elkaar getrokken. Tegenwoordig kan het varkensvlees gehakt of versnipperd worden geserveerd. Wil je het echt goed doen, serveer het dan op een broodje met barbecuesaus en een koolsalade.

hoe zelf pulled pork maken (1)

Varkensvlees is natuurlijk geen nieuw product, maar wordt al eeuwenlang gebruikt in heel de wereld. In Europa zijn we inmiddels gewend aan varkens op boerderijen. De dieren zijn immers altijd beschikbaar omdat ze alles eten en dat maakt het eenvoudig om varkens te houden, ongeacht de temperaturen. In Amerika is het niet veel anders. Dankzij de sterke natuur van het dier kan het onder bijna alle temperaturen overleven en ook in de wat ruigere omgeving kan het makkelijker overleven dan de meeste andere dierensoorten. Deze eigenschappen hebben ervoor gezorgd dat varkensvlees zo’n populair ingrediënt is geworden in het Amerikaanse Zuiden. Toen de eerste Spanjaarden en later de Britten in Amerika voet aan wal zetten, kwamen ze er namelijk snel achter dat het meeste vee omkwam en de varkens juist in leven bleven.

De ingrediënten

Om de echte pulled pork te maken heb je naast varkensvlees nog enkele andere ingrediënten nodig om het geheel perfect op smaak te brengen.

 • 500 gram varkensschouder ontbeend
 • 1 teen knoflook uitgeperst
 • 1/2 el komijn
 • 1/2 el uienpoeder
 • 1/2 el koriander
 • 1/2 el paprikapoeder
 • 1/2 el rozemarijn
 • 1/2 el chilipoeder
 • 1 laurierblad
 • 150 ml water

Het bereiden

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 2. Meng de kruidenmix door elkaar.
 3. De varkensschouder wrijf je aan beide kanten goed in met de kruidenmix.
 4. Leg in de braadslede het laurierblaadje en voeg er wat water aan toe.
 5. De varkensschouder leg je nu in de braadslede en dek het geheel af met aluminiumfolie.
 6. Plaats de braadslede 4 uur in de voorverwarmde oven.
 7. Na 4 uur haal je de braadslede uit de oven en verwijder je de aluminiumfolie. Giet het vocht af en laat de varkensschouder nog 25 minuten in de oven nagaren.
 8. Haal het vlees uit de oven, wikkel de aluminiumfolie er omheen en laat het een uur rusten.

Nu komt het deel waar het om gaat. Haal het vlees met twee vorken uit elkaar: et voilà, je pulled pork is klaar! Ready voor een plekje tussen twee broodjes in.

Check ook het recept voor een truffel hamburger.