Wat veroorzaakt puistjes op je rug?

Wat is dan de oorzaak van puistjes op je rug? Die vraag is moeilijker te beantwoorden dan je zou denken. Er zijn meerdere factoren die acne op de rug kunnen veroorzaken. Erfelijkheid en hormoonschommelingen spelen een belangrijke rol. Ook groeihormonen blijken een grote boosdoener te zijn. Dit groeihormoon komt van nature in ons lichaam en neemt toe in de puberteit. H

 

Puistjes op je rug zijn lastig weg te krijgen

Puistjes snel laten verdwijnen is helaas redelijk lastig. Dat komt omdat de huid daar vrij dik is. Dat zorgt ervoor dat deze puistjes moeilijker te bestrijden zijn. De huid op de rug heeft ook meer talgklieren, dus er zijn meer plekken waar puistjes kunnen ontstaan. Het is ook moeilijker om bij de rug te komen. Dit maakt het verzorgen en wassen lastig waardoor we vaak minder aandacht besteden aan onze rug.

Zo raak je de puistjes op je rug kwijt

Nu je weet wat de oorzaken zijn, wil je natuurlijk ook weten hoe je er vanaf kunt komen. Dus hier zijn een paar tips die je zeker zullen helpen om er vanaf te komen.

1. Je huid goed hydrateren

Het is belangrijk om de huid goed te hydrateren. Een uitgedroogde huid kan namelijk puistjes veroorzaken. Wanneer je uitgedroogd bent, zal je huid meer talg produceren. Deze overmatige talgproductie zal zich sneller verzamelen in de poriën, wat leidt tot mee-eters en puistjes.

2. Na het zweten gelijk douchen

Door zweet vormen puistje zich sneller. Daarom is het belangrijk om na het sporten of veel zweten zo snel mogelijk te douchen. Douche overigens niet met te heet water, dit kan de talgklieren activeren. Als je veel zweet door de dag is het aan te raden om een extra schone shirt mee te nemen, zo kan je huid zich goed luchten. Draag het liefst katoenen kleding. Katoen ademt beter.

tips tegen vette huid mannen

3. Gebruik een pH-neutrale body wash

Barzeep en andere agressieve lichaamsreinigers zijn vijand nummer één van de pH-waarde van je huid. Een cruciaal, maar vaak over het hoofd gezien onderdeel van het behoud van een goede huidbarrière functie. Gebruik voor het reinigen van je rug een zachte borstel of washand waarmee je ook op een zachte manier dode huidcellen verwijdert. Spoel daarna de borstel wel goed af en bewaar hem op een droge plek.

4. Gebruik een toner tegen puistjes op je rug

Veeg na het douchen de onzuivere zones af met een schoon watje met wat toner. Toners kunnen helpen poriën te sluiten en celspleten te verstevigen na het reinigen, waardoor onzuiverheden en vervuilende stoffen uit de omgeving minder de huid penetreren.

5. Exfolieer regelmatig je huid

Dagelijks scrubben houdt de huid op je rug glad en voorkomt dat je poriën verstopt raken. Exfolieer zachtjes zodat je je huid niet irriteert. Hoe vaak je dit moet doen is afhankelijk van hoe gevoelig je huid is, maar we raden aan het niet vaker dan twee keer per week te doen.

6. Schone lakens

Maak er een gewoonte van om je lakens één of twee keer per week te verschonen of te wassen, vooral als je een rugslaper bent. Dit verwijdert bacteriën en dode huidcellen van het beddengoed, die je poriën kunnen verstoppen en de acne kunnen veroorzaken.

Kijk ook huidverzorging voor mannen: 10 tips voor een goede huid.