Wat betekent een puistje op de kin?

Een puistje geeft over het algemeen aan dat de huid ergens niet ‘gezond’ is. Puistjes of oneffenheden op de kin zijn vaak rode zwellingen in de huid die mogelijk ook pus bevatten. Maar wist jij dat de plek van de puist mogelijk iets zegt over jouw gezondheid?

 

De oorzaak van een puistje op de kin kan verschillen. Een van die oorzaken kan zijn dat de poriën van de huid verstopt zijn met vet, dode huidcellen en vuil. Dit verstopt de poriën en geeft de huid een rode zwelling. Deze zwelling kennen we als puistjes. Wat een andere oorzaak kan zijn, is het opgepropte talg wat in de huid zit. Elke menselijke huid vormt talg, de één meer dan de ander. Het is daarom belangrijk om je huid schoon en gezond te houden. Wanneer het talg zich ophoopt, worden de kanalen van deze klieren smaller. Dit vormt een opeenhoping van talg wat zich nestelt als afvalstoffen en bacteriën. Dit raakt geïrriteerd en zo ontstaan de puistjes.

Hoe kan je de puistjes het best behandelen?

Waar vrijwel alles mee begint is het goed schoonmaken van de huid. Houd de huid bacterie vrij, dit is namelijk de grootste oorzaak van de ontstekingen en de puistjes op de kin. Het iedere dag schoonmaken van de huid is de meest effectieve manier om de onzuiverheden te verwijderen. De combinatie van het reinigen van het gezicht en het gebruiken van dag- en nachtcrème is de ultieme oplossing. Zoek een crème die bij jouw huidtype past en vraag desnoods een deskundige om hulp.

Zijn de puistjes ook te voorkomen?

Puistjes komen vaak van binnenuit. Het voorkomen van puistjes heeft met je eetgedrag en hydratatie te maken. Het voorkomen van puistjes kan dus alleen door gezonde voeding, genoeg water drinken en genoeg slaap. Het behandelen van puistjes op de kin kan door het reinigen van het gezicht en het gebruiken van dag- en nachtcrème. Probeer tevens een stressvrij leven te leiden. Vaak worden puistjes op de kin en in de hals namelijk veroorzaakt door hormonen.