Hoe ontstaat een puistje op de lip?

Laten we het smerigste gedeelte even als eerst behandelen, dan hebben we dat alvast gehad. Een puistje op de lip ontstaat doordat er een talgklier in de huid verstopt komt te zitten met talg, ofwel huidsmeer. Dat is een vetachtige substantie die geproduceerd wordt door talgklieren die zich vooral in de lederhuid bevinden waar ook beharing is. De talgklier zal daardoor vatbaar worden voor acne en zo ontstaat zo’n vies puistje rond de mond.

Wat moet je doen tegen een puistje rondom de mond?

Slecht nieuws! Het behandelen ervan is enorm lastig. Het is daarom – ook hier – des te beter is om het om het gewoon te voorkomen. Er zijn een aantal dingen wat de kans op een puistje rond de mond kan verminderen zoals:

• Minder lippenbalsem gebruiken;
• Bepaalde tandpasta’s niet meer gebruiken. Sommige tandpasta’s bevatten bepaalde ingrediënten waarvan dermatologen vermoeden dat dit irritatie veroorzaakt, zoals natriumlaurylsulfaat;
• Door te stoppen met het gebruik van bepaalde scheermesjes/scheerschuim;
• Het langdurige gebruik van een mondmasker proberen te beperken (tot zover dat natuurlijk mogelijk is!);
• Slechte hygiëne van de huid tegen te gaan;

Moet je een puistje op de lip uitknijpen?

NIET KNIJPEN! Doe dat alsjeblieft niet. Je moet er juist zo min mogelijk aan proberen te zitten. Puistjes gaan namelijk uiteindelijk van zelf weg. Vaak is het gewoon even geduldig afwachten totdat het pukkeltje verdwijnt.  Als je het gaat proberen uit te knijpen maak je het vaak automatisch erger en dat wil je nou juist nét niet hebben. De kans op littekens vergroot je hiermee ook en dan ben je namelijk nog verder van huis.

puist rondom mond knijpen of niet

En mocht je wel graag je pukkel uitknijpen, dan zal juist de pijn je wel op andere gedachten brengen. Oké, het is nooit fijn om een puistje uit te knijpen, maar eentje rondom de mond doet extra veel pijn.

Wat kan je doen tegen een puistje op de lip?

Je kunt het puistje dan wel niet uitknijpen maar dat wil niet zeggen dat je er helemaal niks anders aan kunt doen. Je kunt namelijk wel door middel van een goede huidverzorging het pukkeltje proberen te verzorgen, zodat het puistje zich in ieder geval niet nog meer gaat uitzetten.

Wil jij nou het liefst zo snel mogelijk van jouw puist af zijn? Zo krijg jij in één nacht jouw puist weg.