Wielrennen en prijzengeld

Misschien ben je groot fan van wielrennen en heb je geen snelcursus wat betreft de spelregels nodig. Maar misschien ben je nog niet zo thuis in de wereld van het wielrennen: de verdeling van het prijzengeld binnen Tour de France is bijvoorbeeld best wel complex. Het doel van de meeste renners in de Tour is om de laatste etappe in de gele trui te rijden en daarmee te Champs Elysées te bestormen. Daarnaast zijn er ook nog drie andere truien te verdelen én maakt de positie in het algemeen klassement uit met hoeveel geld je uiteindelijk naar huis gaat.

Het totale prijzengeld van de Tour de France staat momenteel op 2.308.200 euro: dat is 23 keer zo weinig als de prijzenpot op het tennistoernooi van Wimbledon, die op 53,3 miljoen euro staat! De marges binnen de topsport lopen dus behoorlijk uiteen, dat blijkt maar weer. Maar hoeveel geld valt er dan precies te winnen voor een individuele renner tijdens de Tour de France?

Dit verdient een individuele renner tijdens de Tour de France

Elke dag dat een renner met de gele trui rijdt, levert 500 euro op. Het dragen van een groene trui of een bolletjestrui wordt beloond met een bedrag van 300 euro per dag. Het grootste gedeelde van het prijzengeld wordt echter pas verdeeld op de laatste dag in Parijs, bij het opmaken van het algemeen klassement. De uiteindelijke winnaar van het algemeen klassement gaat naar huis met 500.000 euro. Voor de zeven beste renners ligt er meer dan 100.00 euro klaar, maar iedere renner die de finish in Parijs haalt ontvangt in ieder geval 1000 euro voor de moeite. Per etappe is ook een aardig bedrag te winnen: de winnaar van een etappe wint al meer dan 10.000 euro, maar dit bedrag loopt in rap tempo als naarmate je later binnenkomt.

Welk bedrag ontving Jonas Vingegaard als winnaar van de Tour de France 2023?

Tijdens de Tour de France van 2023 had de laatste etappe op de Champs Elysées een verrassende winnaar, aangezien deze werd gewonnen door de Belgische Jordi Meeus. Deze zege was goed voor een bedrag van 11.000 euro. De Deense Jonas Vingegaard kwam met de gele trui over de finish in Parijs én eindigde als eerste in het algemeen klassement. Dit leverde hem dus in ieder geval 500.500 euro op! Wil je nóg meer weten over het prijzengeld binnen de Tour de France? Lees dan hier wat je verdient in bijvoorbeeld het sprintklassement of het bergklassement.