Dit verdienen wielers in de Tour de France

Met Mathieu van der Poel als grote afwezige, dendert de Tourkaravaan verder. Voor de winnaar ligt daar, behalve de eeuwige roem, ook een flinke geldprijs te wachten. De winnaar mag namelijk rekenen op een vorstelijke beloning. Er is namelijk zo’n 2.2 miljoen euro te verdelen en een flink deel daarvan komt op de rekening van de wielrenner die als eerste de Champs-Elysées weet te bereiken.

 

Een etappewinst levert 11.000 euro op

Een klein rekensommetje leert ons dat de verdiensten per wielrenner wel meevalt. Het bedrag deel je immers door het aantal deelnemers en dan kom je uit op zo’n 12.000 euro per deelnemer. Niet echt iets om voor uit je bed te komen natuurlijk en je benen kapot te trappen op de bergen, maar de verdeling is natuurlijk iets anders. Zo zijn er geldprijzen voor de dagwinst, de tussensprints en de beklimmingen. Win je echter een etappe, dan kan je rekenen op een bedrag van 11.000 euro. Pak je en passant ook nog de bolletjestrui, dan levert dat nog 300 euro extra op. Klinkt leuk, maar echt rijk word je er niet van, tenzij je een aantal etappes weet te winnen. Je kan echter ook met tussensprints een paar euro verdienen, namelijk 1500 euro. Ook de nummers twee en drie van de tussensprinten krijgen iets, namelijk 1000 euro voor een tweede en 500 euro voor een derde plaats.

prijzengeld tour de France

Goede klimmers krijgen een fooi

Mochten die prijzen net iets te hoog gegrepen zijn, dan kan het de moeite waard zijn om het op je klimvermogen te gooien. Schrikt een beetje berg je niet af, dan toucheer je 800 euro voor een berg van de buitencategorie. Zijn het wat meer eenvoudig klimmetjes, dan levert dat ook nog wat op. Zo krijgt de renner die als eerste een berg van de eerste categorie weet te bedwingen 650 euro en moet men het met 500 doen voor een tweede categorie. Een berg van de derde categorie – eigenlijk niet meer dan een heuveltje – levert altijd nog 300 euro op. Is het allemaal net iets te inspannend, dan krijg je voor een berg van de vierde categorie slechts 200 euro.

Winst is goed voor een klein vermogen

Uiteraard is het bovenstaande niets meer dan een leuke motivatie, het echte geld zit namelijk in het salaris van de wielrenner. Dat kan aardig oplopen als je ook al echt iets hebt bewezen. Chris Froome krijgt bijvoorbeeld 5.5 miljoen euro uitbetaald aan salaris en Peter Sagan zit op datzelfde niveau. Degene die de tour de France niet alleen weet uit te rijden, maar dit ook nog eens in de winnende tijd doet, kan overigens 500.000 euro tegemoet zien. Dat is niet alles, ook het aantal dagen dat de tourwinnaar in het geel heeft gereden, levert nog eens 500 per dag extra op. Mocht je dus een carriére-switch overwegen, dan weet je wat je mogelijk kan verdienen als je een echt wielertalent bent.