De wonderbaarlijke wereld van speciaalbieren

Bockbier, een tripel of toch een dubbel? De keuze is eindeloos en dat is precies wat speciaalbier zo mooi maakt. Voor iedere liefhebber en elke gelegenheid is er wat wils. De bieren zijn seizoen- en smaakgebonden en dit is waarom ze eigenzinniger en karakteristieker zijn dan de andere bieren. Speciaalbier biedt de perfecte controle om in te spelen op de situatie en zo optimaal te genieten van het moment.

prijswinnende bier grand prestige MAN MAN

Hoewel bier ongeveer 4.000 voor Christus is ontstaan, stamt de term ‘speciaalbier’ uit het België van de jaren ’80. Halverwege de jaren ’80 werden deze ‘anders smakende bieren’ steeds populairder en het duurde dan ook niet lang voordat de brouwerijen in ons land begonnen met het brouwen van speciaalbier. Dit is dus wel degelijk iets waar we onze zuiderburen voor mogen bedanken.

De gouden medaillewinnaar van de World Beer Cup

Eén van onze favorieten is de Hertog Jan Grand Prestige. Maar wij zijn zeker niet de enigen. De Grand Prestige is de gouden medaillewinnaar van de Olympische Spelen onder bieren, de World Beer Cup. Maar daar blijft het niet bij. Ook kreeg de Grand Prestige dit jaar nog een platina onderscheiding bij Meininger’s International Craft Beer Awards.

prijswinnende bier grand prestige MAN MAN

Het bier heeft dankzij het relatief lange rijpingsproces een fruitige geur en bitterzoete afdronk. Met smaken zoals gebrande koffie, karamel en cacao is het een aparte maar indrukwekkende smaakbeleving. Het proces hoef jij niet langer aan bierbrouwerijen en wijnkelders over te laten, nu kan jij namelijk ook zelf de rijping bijhouden.

Word zelf een échte kenner

Voor een nog vollere en intense smaakbeleving laat Hertog Jan haar prijswinnende bier – de Grand Prestige – soms tot wel 6 jaar rijpen in kelders van de brouwerij. Het rijpproces doet de bittere smaak van het bier verdwijnen. Deze maakt plaats voor een zoetere en natuurlijke smaak. Hertog Jan biedt bierliefhebbers nu de kans een expert in eigen huis te worden met de Digitale Rijpingskelder. Deze tool heeft enkel wat gegevens nodig over je bier en de opslagmethode. Vervolgens word je door Meesterbrouwer Gerard van den Broek meegenomen in het wonderbaarlijke proces.

prijswinnende bier grand prestige MAN MAN

Er komt zoveel meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken. Zo vertelt de Meesterbrouwer dat je de fles het best liggend kan bewaren op een koele en donkere plek met een constante temperatuur. Het heeft allemaal invloed op het proces. Hierna houdt de rijpingskelder je rijpingsproces met tussentijdse voortgang bij en verschaft het je informatie. Op deze manier kan jij over een paar jaar “al” genieten van je eigen perfect gerijpte bier. Zorg wel dat je de verleiding weerstaat en tijdens het rijpingsproces je handen ervan af houdt.

Drink jij alleen speciaalbier of ga je toch voor cocktails en shotjes? Dit is wat de keuze drank zegt over jou.