De prijsstijging van een krat bier

Bij Albert Heijn en Plus betaal je sinds gisteren 19,98 euro voor een krat Heineken en bij de Jumbo betaal je een paar cent minder. Niet bepaald goedkoop dus, vooral als we bedenken dat een kratje Heineken in juli 2022 bij de Albert Heijn 17,32 euro kostte. De supermarkt hanteert drie verschillende prijslijnen, afhankelijk van de concurrentie in de buurt van de supermarkt. De prijs van een krat Heineken bier verschilt dus per locatie.

Door deze prijsstijgingen verkoopt Heineken dit jaar minder bier en dranken in Europa. Dat voorspelde topman Dolf van den Brink bij de presentatie van de jaarcijfers. De prijsstijging wordt vooral veroorzaakt door de hogere kosten van verpakkingsmaterialen, die een groot deel van de prijs van een krat Heineken bier bepalen.

In 2023 verwacht Heineken de kosten voor ingrediënten en energie per hectoliter met ongeveer 16 tot 19 procent zullen stijgen. Het bedrijf is van plan het grootste deel van die extra uitgaven terug te verdienen door de prijzen voor zijn bieren verder te verhogen, maar Harold van den Broek (financieel topman) zegt dat het niet altijd lukt om iedere extra euro aan kosten door te berekenen.

prijsstijging krat Heineken bier

“We hebben veel kosten bespaard. Maar een deel daarvan hebben we moeten gebruiken om die hogere kosten op te vangen”, zegt Dolf van den Brink. Tot nu toe zijn de uitgaven met 1.7 miljard euro gedaald in vergelijking met 2019. Dit jaar is het doel om daar twee miljard euro van te maken. Vorig jaar behaalde Heineken een hogere omzet en winst door hogere prijzen, grotere hoeveelheden verkocht bier en een verschuiving naar premium bieren. De omzet kwam uit op zo’n 34,6 miljard euro. De opbrengsten zouden met 19 procent stijgen als overnames en de verkoop van bedrijven niet worden meegerekend.

Zijn jij en je vrienden de grootste fans van bier en nog opzoek naar een gezellig uitje? De bierspa in Kroatië is echt een top idee voor jou en je vrienden.