De Pistol Squat

Naast een goede balans en goed getrainde benen is het ook van belang dat je de oefening goed uitvoert. Dat klinkt logisch, maar een verkeerd uitgevoerde squat als deze kan makkelijk zorgen voor (pijnlijke) blessures. De Pistol Squat is overigens geen speciale training voor fitness fanaten, ook bodybuilders en hardlopers hebben er profijt van. Doordat je vooral je onderlichaam en je core traint, is het voor talloze disciplines geschikt.

 

Welke spiergroepen train je bij de Pistol Squat?

Je las het al: bij de Pistol Squat gaat het vooral om je core en je onderlichaam. Logischerwijs zijn het dus de bilspieren, quads, hamstrings, kuiten en spieren rondom de knieën die je ermee traint. Voor met name atleten zoals hardlopers is dit ideaal. Het zorgt ervoor dat je stabieler kunt bewegen tijdens het sporten, bovendien ontwikkel je meer kracht in de benen, iets wat met name atleten goed kunnen gebruiken. Denk maar aan marathon-lopers.

 

Uitvoering van de pistol squat

Alhoewel het makkelijk lijkt, vergt de pistol squat behoorlijk wat oefening voor je het goed kent. Ben je nog redelijk onervaren, begin dan als volgt. Pak een makkelijke stoel of bankje en zet deze achter je neer. Zak vanuit een staande positie door je knieën, tot je heupen de stoel of bank raken. Vervolgens kom je weer omhoog. Denk er aan dat je jouw vrije been niet volledig strekt en ga niet zitten! Je kunt je armen gebruiken om de balans te bewaren. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, kun je ervoor kiezen om de oefening iets zwaarder te maken door het vrije been te strekken terwijl je door je knie zakt.