De 15 beste whisky’s van 2021

Voor de beroemde International Whisky Competition wordt elk jaar weer een panel samengesteld met deskundigen. Ze hebben hun sporen in de wereld van de whisky al lang verdiend en geven de deelnemende whisky’s een aantal punten. Dat doen ze overigens door de whisky blind te proeven. Ze weten dus niet wat ze voorgeschoteld krijgen. Op basis van een aantal criteria zoals geur, smaak en afdronk bepalen ze de score van elke individuele whisky tot de 100 punten. De top 15 van de beste whisky’s ziet er dan als volgt uit:

 

Glenmorangie Quinta Ruban 14 years

92,67 punten (Highland, Schotland)

Deze 14 jaar oude Glenmorangie’s Quinta Ruban is een prima, ongefilterde single malt die aanvankelijk is gerijpt in Bourbonvaten. De rijping in oude portvaten zorgt voor de bijna rode gloed en de tonen van chocolade. Heerlijk!

Aberlour A’Bunadh

92,73 punten (Speyside, Schotland)

Aberlour a’bunadh is een single malt die, net als de lassic malts, uitsluitend afkomstig is uit de regio, in dit geval Speyside. Gewoon helemaal puur, dus ongefilterd en niet afgeblust. Met 61% alcohol is het zeker geen whisky voor beginners. Een krachtige smaak waar niet iedereen tegen kan.

Ardbeg An Oa

92,87 punten (Islay, Schotland)

De eerste Ardberg in de lijst. An Oa is het schoolvoorbeeld van een whisky zonder pretenties. De whisky is gerijpt in een nieuw vat, dus geen invloeden van sherry, madeira of wat dan ook.

ardbeg-an-oa

Kilchoman Machir Bay

92,97 punten (Islay, Schotland)

De Kilchoman’s Machir Bay is gerijpt in zowel bourbon- als sherryvaten, waardoor een uitgebalanceerde combinatie van rijk tropisch fruit, turf en lichte vanille ontstaat.

Kavalan Solist (Oloroso) Sherry Single Cask Strength Single Malt Whisky

93 punten (Taiwan)

De Kavalan Solist Sherry heeft een tijd gerijpt in Oloroso-sherryvaten en is met de hand gebotteld in de distilleerderij. Deze whisky uit Taiwan bevat geen toevoegingen om de kleur te accentueren en is ongefilterd.

Glenmorangie Signet

93,1 punten (Highland, Schotland)

De whiskymakers van Glenmorangie laten met de Signet zien wat vakmanschap en ervaring kunnen betekenen. Het is een bijzondere samenstelling van de oudste en zeldzaamste whisky’s uit de voorraad van de brouwer en heeft enkele jaren kunnen rijpen in designervaten. Volgens Glenmorangie zorgt de samenstelling voor een bijzondere textuur en voor een ware explosie van smaak.

Ardbeg Traigh Bhan 19 years (batch 2)

94 punten (Schotland)

Als vervolg op Ardberg’s eerste editie van hun 19 jaar oude Traigh Bhan is dit de tweede serie. Eveneens 19 jaar oud, maar dan net even anders. Deze editie is gerijpt in oude bourbon en Oloroso sherry vaten en heeft tonen van limoen, thee en ananas.

ardbeg-traigh-bhan-19-yr

Dewar’s Double Double 21 years

93,6 punten (Schotland)

Een blended whisky kom je in dit soort competities niet snel tegen, maar dit is dan ook een hele bijzondere. Dewar’s Double Double is een stevige blend waarvan de oudste whisky maar liefst 21 jaar is. Subtiele tonen van kaneel en rijpe wijnstokvruchten met een zijdezachte afdronk.

Kavalan Solist Vinho Barrique Single Cask Strength Single Malt Whisky

93,7 punten (Taiwan)

Nog een Kavalan! Deze Vinho is volledig gerijpt in oude Amerikaanse eiken wijnvaten. Die vaten zijn geroosterd en opnieuw verkoold zodat – volgens de distilleerderij – fruitige vanilletonen volledige afwezig zijn. Vervolgens is er hout aan toegevoegd om het geheel niet wat complexer te maken.

Maker’s Mark Private Selection van Black Bourbon Society #2

93,8 punten (Kentucky, VS)

Deze whisky is het resultaat van een samenwerking van verschillende whiskyliefhebbers onder het Maker’s Mark Private Selection-programma, waarmee winkeliers hun eigen Maker’s kunnen maken. Klinkt ingewikkeld, maar is zeker de moeite waard.

King Car 40th Anniversary Selected Wine Cask Matured Single Malt Whisky

94 punten (Taiwan)

Deze single cask whisky is gemaakt om King Car, de oprichter van Kavalan te eren. De whisky is gerijpt in exclusieve rode wijnvaten en symboliseert de 40 jaar ervaring van het merk. Er zijn slechts enkele flessen van beschikbaar.

kavalan-artist series

Kavalan Artist Series: Paul Chiang Peated Malt Single Cask Strength Single Malt Whisky

94,6 punten (Taiwan)

Dat Kavalan-whisky’s de top 15 halen is niet zo vreemd, maar dit is een aparte verschijning. Behalve dat dit een typische peated whisky is, is er ook gekozen voor een samenwerking met kunstenaar Paul Chiang. Kortom, een unieke verschijning. Wellicht dat je deze zelf niet snel in huis zal halen, want het prijskaartje laat je dan bijna 4000 dollar zien.

Dewar’s Double Double 32 Year Old

95 punten (Schotland)

De winnaar van vorig jaar, Dewar’s Double Double 32 Year Old was duidelijk geen toevalstreffer en eindigt nu op de derde plaats. Deze blended whisky is afgewerkt in Pedro Ximenez sherryvaten en heeft een zijdezachte afdronk.

Glenmorangie Vintage 1997

95,1 punten (Highland, Schotland)

Deze limited edition getiteld ‘The Bond House No. 1 Collection, Glenmorangie Vintage 1997 heeft ongeveer 10 jaar in voormalige bourbonvaten gerijpt voordat het in Château Montrose-vaten (rode wijn) nog heeft nagerijpt.

Ardbeg Uigeadail

95,9 punten (Islay, Schotland)

Uigeadail is een sterke peated whisky met tonen van rook, leer, gedroogd fruit en walnotenolie. Dankzij de rijping in zowel oude bourbon- als sherryvaten, heeft de Ardbeg Uigeadail een kenmerkende smaak van onder andere pudding, gerookte ham met een vleugje kruidnagel in de afdronk.

Mocht je toch een van deze whisky’s willen proberen: kopieer de naam en je gaat hem vinden.

Bron: Manofmany