Pindakaas fungeert als brandblusser

Als ontstekingen chronisch worden, dan wordt het pas echt een probleem. Je immuunsysteem blijft maar vechten, en soms begint het zelfs gezonde cellen aan te vallen, wat kan leiden tot auto-immuunziekten. Chronische ontstekingen kunnen ook leiden tot ernstige aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, artritis en allergieën. En als je dieet vol zit met verzadigde vetten en suiker, dan loop je helemaal risico.

Gelukkig is daar hulp vanuit een onverwachte hoek. Pindakaas zit bomvol voedingsstoffen die bekend staan om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Neem nou niacine (vitamine B3), dat de circulatie kan stimuleren en ontstekingen kan verminderen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over vitamine D, waarvan een tekort juist gelinkt is aan meer ontstekingen. Gelukkig zit dat ook ruim in pindakaas. En wat dacht je van selenium? Dit mineraal is cruciaal voor je immuunsysteem en je krijgt er een flinke dosis van binnen door gewoon wat pindakaas te smeren.

Maar laten we niet vergeten dat de vetzuren in pindakaas ook een rol spelen. Oliezuur bijvoorbeeld, dat je ook in olijfolie vindt, kan ontstekingen en cholesterol verlagen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn allemaal.

Is dit dan de gouden oplossing om van je ontstekingen af te komen?

De wetenschap is nog niet helemaal overtuigd. Hoewel sommige diëten eten zoals noten en zaden veel tippen, wordt pindakaas vaak over het hoofd gezien als het gaat om ontstekingsremmende eigenschappen. Sommige onderzoekers denken wel zelfs dat de manier waarop pindakaas wordt verwerkt en de ongezonde ingrediënten die soms worden toegevoegd, de ontstekingsremmende krachten kunnen verminderen.

Dus, kunnen we met zekerheid zeggen dat het smeersel de strijd tegen ontstekingen aangaat? Nog niet helemaal. Maar het kan zeker geen kwaad om af en toe een lekkere boterham met pindakaas te smeren, toch?

Ben jij flink in de sportschool te vinden en vraag jij jezelf af of pindakaas ook hierbij helpt? Lees dan waarom pindakaas gezond is voor sporters.