Het perfecte mannenlichaam verandert

Het perfecte mannenlichaam. Laten we eerlijk zijn, dat is voor iedereen verschillend. En al helemaal als we gaan kijken welke lichamen er de afgelopen 5 jaar helemaal ‘in’ waren. Het zal je verbazen hoeveel verschil er daadwerkelijk tussen zit.

In 2015 was gespierd the way to go 

Zo bleek in 2015 dat het prima was om wat zwaarder te zijn, mits het wel je spieren waren die voor je gewicht zorgden. Dit kwam doordat de Crossfit workout steeds populairder werd en door het voorbeeld van verschillende acteurs, zoals Bradley Cooper die een rol scoorde als Navy SEAL in de film American Sniper. Cooper moest flink bulken en trainen en werd daarom enorm gespierd. Wel gaf hij aan dat het een schok voor zijn lichaam was: 6.000 kilocalorieën per dag eten is heftiger dan je denkt. Ook de Rock (Dwayne Johnson) werd in dit jaar vaak als voorbeeld genomen van ‘het perfecte lichaam.’ Hoe kan het ook anders, als je zo veel uren in de sportschool staat.

bradley cooper gespierd

‘Meer om van te houden’ in 2016

Hoewel in 2015 het nog allemaal om enorme spieren ging, kwam hier in 2016 langzaam aan verandering in. De nieuwe trend die ontstond – als rebellie tegen de ‘perfecte’ spiermassa – was voor veel mannen een stuk beter haalbaar: de dad-bod. In 2016 werd de ‘dad bod‘ steeds populairder, mede doordat beroemdheden als Leonardo DiCaprio, Jason Segel en Jon Hamm de perfecte dad-bod rockten. De trend gaf mannen een nieuw, haalbaar perfect lichaamstype om naar te streven. 

Het jaar 2017 stond in het teken van body positivity

Als er één ding was dat in 2017 de body-trends domineerden, was het wel: body positivity. Voor het eerst begonnen tijdschriften, televisieshows en andere vormen van media hun mannelijke modellen echt te diversifiëren. De positiviteit van het lichaam van de vrouw nam al langer toe, maar tot 2017 hadden mannen niet echt een plaats in de beweging. Maar in 2017 voor het eerst begonnen ook mannen betrokken te raken bij deze movement

body positivity mannen

In 2018/2019 sloeg het ‘perfecte mannenlichaam’ om

Totdat het roer in 2018/2019 weer volledig omging. Mannen als Pete Davidson van Saturday Night Live begonnen steeds populairder te worden, al helemaal toen het bekend was dat de knappe Ariana Grade aan de haak had geslagen. Zijn lange, dunne figuur kreeg steeds meer bekijk en veranderde langzaam in het Hollywood-boegbeeld van ‘het perfecte lichaam’. Door zijn zelfvertrouwen werd het weer ‘cool’ om dun te zijn, en een hoop mannen met hetzelfde lichaam als Pete kregen een egoboost.

Er is maar één lichaam goed

Er valt geen touw aan vast te knopen wat nou hét perfecte mannenlichaam is. Tegen de tijd dat je flink getraind hebt in de sportschool om op The Rock te lijken, is dun alweer in. Kortom: verander jezelf niet voor wat er op dat moment ‘in de mode’ is. Kijk in plaats daarvan naar hoe jij je eigen lichaam mooi vindt en hoe jij je moet kleden voor jouw lichaamsbouw. Met zelfvertrouwen kom je namelijk al een heel eind.