Een onverwachte, maar geruststellende definitie

Misschien zit je – als man – nu wel met samengeknepen billetjes op de bank. Dan hebben we goed nieuws voor je: dat is nergens voor nodig. Hoewel vrouwen het inderdaad vaak hebben over ‘de perfecte man,’ hanteren zij een minder strikte definitie dan je op voorhand misschien zult denken.

Een samenwerkingsverband tussen de Universiteit van Göttingen, Indiana University en Queen’s University Belfast onderzocht namelijk wat vrouwen nu precies zoeken in een partner. Ze verzamelden gegevens van ruim 20.000 vrouwen in de leeftijdscategorie 18 tot 67 jaar, en de uitkomst was verrassend. Ondanks het brede aanbod aan criteria – van aantrekkelijkheid tot financiële zekerheid, succes, opleiding en intelligentie – waren vrouwen eensgezind over de definitie van de ideale man. Het antwoord: hij moet vooral vriendelijk zijn. Niets meer, niets minder. Dat is niet zo lastig, toch heren?

Natuurlijk spelen er ook andere factoren een rol

De uitkomst van het onderzoek is natuurlijk een beetje kort door de bocht geformuleerd, maar het geeft wel aan dat vrouwen in de basis op zoek zijn naar geborgenheid. Vriendelijkheid speelt daarbij een belangrijke rol, maar er is meer. Het onderzoek maakte namelijk ook inzichtelijk dat vrouwen ook veel waarde hechten aan steun van hun partner. Ze willen een man die ze ondersteunt, naar ze luistert en waarop ze terug kunnen vallen. Bovendien geven jonge vrouwen vaak aan dat ze het belangrijk vinden een partner te hebben van dezelfde leeftijd, terwijl de wat oudere leeftijdsgroep geen problemen heeft met leeftijdsverschillen van 10 of 15 jaar.

Mannen met een kinderwens zijn erg in trek bij vrouwen

Een andere, zeer prominente factor binnen de definitie van ‘de ideale partner’ volgens vrouwen is de bereidheid van de man tot het stichten van een gezin. Met andere woorden: mannen met een kinderwens doen het erg goed bij de vrouwtjes. Vooral vrouwen in de leeftijdsgroep tussen 20 en 30 geven aan dat mannen met een kinderwens een streepje voor hebben. Logisch, gezien deze categorie vrouwen vaak nog geen kinderen heeft. Na het dertigste levensjaar zien we deze eis dan ook steeds meer richting de achtergrond verdwijnen. Deze groep vrouwen is vaak al moeder geworden, of heeft besloten geen kinderen te willen. Het is dan ook niet vreemd dat deze doelgroep het hebben van een kinderwens als man niet meer bovenaan het wensenlijstje zet. Zij vallen vaak terug op normen en waarden die we eerder aan de kaak stelden, zoals geborgenheid, vriendelijkheid, betrouwbaarheid en steun.

Lees ook: deze zes dingen kunnen vrouwen niet weerstaan bij een man!