De echte Peaky Blinders

Het belangrijkste als eerste: De Peaky Blinders-bende heeft wel degelijk bestaan. De bende, getypeerd door hun criminele activiteiten en uiterlijke verschijning, wordt vanaf 1890 besproken in Birminghamse kranten. De Peaky Blinders waren berucht om hun afpersingen, diefstallen en illegale weddenschappen. Net als in de serie dus. Ook de uiterlijke kenmerken van de bendeleden in de serie komen voor een groot deel overeen met de oorspronkelijke Peaky Blinders. Dat blijkt wel als je oude mugshots van de criminelen terugziet. De flat caps vallen op, net als de nette kleding en sjaals. Het klassieke en stijlvolle karakter van de bende is voor de serie dus realistisch overgenomen.

Peaky Blinders

Feiten: wie hebben echt bestaan?

Meerdere personages uit de serie hebben echt bestaan. Dit zijn echter niet de personages die je zou verwachten. Zo is er geen bewijs dat Tommy Shelby, samen met zijn familieleden, echt aan het roer van de bende stond. De makers van de serie hebben hierdoor veel artistieke vrijheid en kunnen zelf veel verhaallijnen verzinnen. Wie wel hebben bestaan zijn rivaliserende bendes. Billy Kimber bestond echt. De paardenraces-crimineel was leider van de Birmingham Boys. Ook kwam de Sabini-gang echt voor op de straten van Birmingham en is het personage Oswald Mosley niet uit de lucht komen vallen.

Peaky Blinders familiebanden

Steven Knight, de bedenker en maker van Peaky Blinders, heeft zelf ook banden met de Peaky Blinders. Hij vertelde ooit hoe de ooms van zijn vader boekhouders waren voor de Peaky Blinders. Zijn vader kreeg op een dag de taak om een brief langs zijn ooms te brengen en trof daar de bende aan. Acht mannen die al rokend en goed gekleed rondom een tafel met veel geld stonden. Vanuit deze verhalen, die zijn vader aan Knight vertelde, ontstond zijn fascinatie met de bende.

Peaky Blinders

Wat is er non-fictie in Peaky Blinders?

Toch zijn er ook veel belangrijke elementen niet waar. Het belangrijkste hiervan is het jaartal waarin de serie zich afspeelt. De serie speelt zich af na de Eerste Wereldoorlog. Toen was de bende echter niet meer actief in de onderwereld. De serie speelt zich wel af in deze tijd, om zo de nasleep van de oorlog aan te tonen. In het echt vielen veel bendes echter uit elkaar. Ook is dus onbekend of de Shelby’s echt hebben bestaan.

Theorieën over scheermesjes

De betekenis van de term ‘Peaky Blinders’ zorgt ook voor veel verschillende theorieën. Zo zijn er mensen die zeggen dat peaky verwijst naar de klep van de flat caps, en blinder een straatterm was voor een zeer stijlvolle outfit. Andere mensen zijn van mening dat de bendeleden scheermesjes in hun flat cap naaide om zo hun tegenstanders blind te kunnen maken. Scheermesjes ontstonden echter pas in 1980 en waren erg duur. Het is dus niet realistisch dat de arme bende er veel van bezat.