Reis naar historische Peaky Blinders gevangenis

Iedereen heeft wel een held. Iemand waar je ongelofelijk fan van bent, of hij of zij nou een fictief personage is of echt bestaat. Het liefste wil je niets liever dan in de voetsporen treden van deze persoon. In het geval van de Peaky Blinders – de beruchte bende waar de gelijknamige Netflix-serie al vijf seizoenen om draait – kan dit nu echt. Al is de locatie er niet één waar jij te lang wil blijven hangen. Het gaat namelijk om de Peaky Blinders gevangenis waar de bendeleden vroeger vast zaten.

Steelhouse Lane Lock-up

De gevangenis waar de Peaky Blinders-leden vroeger vast zaten, bevindt zich in Birmingham. De serie speelt zich hier ook af. Tussen 1891 en 2016 werden er in de gevangenis, Steelhouse Lane Lock-up genoemd, allerlei soorten criminelen vastgehouden. Nu is de gevangenis openbaar gesteld voor het grote publiek. Er wordt ingespeeld op het verblijf van de Peaky Blinders-leden, maar er is meer te ontdekken in de gevangenis.

 

De beruchte Peaky Blinders 

Waar de Peaky Blinders voor vastzaten? Dat waren voornamelijk kleine misdaden. Denk bijvoorbeeld aan het stelen van fietsen of het inbreken in winkels. Ze werden vroeger wel verdacht van de illegale gok en handelspraktijken waar de serie om draait, maar dit waren niet de oorzaken voor hun gevangenisstraffen. Wel was duidelijk dat de bendeleden geen lieverdjes waren te noemen. In hun iconische petjes hadden ze bijvoorbeeld scheermesjes verstopt. Bij een kopstoot konden ze zo hun tegenstanders blind maken.

Hechtenisfoto’s en gevangenistunnels

De gevangenis, waar nu geen gevangenen meer in verblijven, heeft ook een educatief doel. Zo zijn er veel helmen, uniformen en handboeien te zien die vroeger werden gebruikt. Ook is er een hechtenisfoto te bezichtigen waarvan wordt vermoed dat dit de oudste ter wereld (!) is. Een bezoekje aan de gevangenis wordt hiermee dus erg informatief.

Dat gevangenissen van vroeger niet altijd de gezelligste plekken zijn, wordt ook duidelijk uit de lange tunnels onder het gebouw. Via deze tunnels werden de gevangenen naar de rechtbank gebracht. Eenmaal in de rechtbank kregen ze hun vonnis te horen. Als bezoeker kun je dus in de voetsporen treden van de vorige bezoekers. Een gek maar ook boeiend idee. Is een gevangenis niks voor jou? Gelukkig is er sinds kort, dichter bij huis ook een bar in Nederland die gebaseerd is op de serie.