Het hergebruiken van je pastawater

Het recyclen van water is eigenlijk harstikke handig. Zoals je zelf misschien al weet, zijn de kosten van water namelijk niet erg laag. Naast korter douchen, het water uitzetten als je je handen inzeept, je vaat gewoon in de vaatwasser zetten zonder voor te spoelen en alle andere manieren van besparing, kun je dus ook je pastawater hergebruiken. Het klinkt misschien een beetje raar, maar er zitten meer voordelen aan dan dat je denkt.

 

Afwassen met kookwater van jouw pasta

Afwassen met ‘vies’ water? Zo vies is het pasta water eigenlijk helemaal niet. Doordat je de pasta kookt en het water dus boven de 100 graden is, wordt het water schoon gemaakt. Het water is wat dikker door het zetmeel dat is losgekomen van de pasta. Dit maakt het eigenlijk een enorm goede ontvetter. Giet het (warme) water gewoon in een teil of in de wasbak, doe er wat afwasmiddel bij en je vaat is binnen no time weer schoon.

Peulvruchten weken in pastawater

Eet je vaak verse peulvruchten? Dan weet je vast wel dat je deze een aantal uur van tevoren moet laten weken. Hier gebruik je vaak ook water voor. Wist je dat je dan het pastawater net zo goed kunt gebruiken dan gewoon nieuw water te pakken? Het pastawater is namelijk zout en doordat er ook zetmeel in het water zit bederven je peulvruchten dus niet. Wanneer je ze gaat koken is het wel verstandig om nieuw water te pakken.

Eten stomen in het kookwater van jouw pasta

Stoom jij vaak je groenten? Dan is het pastawater even goed als gewoon ‘schoon’ water. Gooi het water opnieuw in een pan, pak een zeef en leg daar je groente in. Zorg dat de zeef het water niet aanraakt. Leg de deksel bovenop de zeef, en dan is het alleen maar een kwestie van tijd.

Een saus met als basis het pastawater

Ben je van plan om bij je pasta een heerlijke saus te maken? Dan is het makkelijk om een paar lepels van jouw pastawater er in te gooien. Doordat het zetmeel los komt door het koken, blijft dat achter in het water. Het zetmeel zorgt er voor dat jouw sausje beter aan de pasta blijft plakken.

Pasta hergebruiken

LET OP: Misschien heb je ooit ergens gelezen dat je het kookwater heel goed voor planten kunt gebruiken. Dit is NIET waar. Het zout in het water kan namelijk voor beschadigingen zorgen. Zorg dat je je planten dus gewoon schoon water op kamertemperatuur geeft.