Hoe kan het dat jij en/of je partner snurken?

Het geluid van snurken is hartstikke vervelend om aan te horen. Maar hoe kan het eigenlijk dat je snurkt? Wanneer je ademt, gaat de lucht door je neus, keel en dan je luchtpijp naar je longen. Helemaal aan het begin van je luchtpijp zitten je stembanden. Als de weg van je keel of neus richting je luchtpijp kleiner is, gaat de lucht hier snel doorheen. Dit zorgt voor die harde irritante geluiden. Er kunnen veel oorzaken zijn waarom de ruimte van je keel of neus kleiner is. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met dat je:

  • Verkouden bent.
  • Rookt (je keel kan hiervan irriteren)
  • Op je rug slaapt (je spieren ontspannen als je slaapt, waardoor je tong naar achteren kan vallen)
  • Je overgewicht hebt (er zit dan meer vetweefsel in je keelholte)

Er zijn nog veel meer redenen waardoor je kan snurken. Maar grote kans dat dit jou eigenlijk helemaal niet interesseert, je wilt gewoon weten hoe het snurken kan stoppen.

Hoe kan iemand stoppen met snurken?

Er zijn meerdere ‘technieken’ die je toe kan passen om te stoppen met snurken. Zo kan het zijn dat jij of je partner altijd op je rug slaapt. Dit helpt zeker niet mee als je niet meer wil snurken. Een techniek die je dan kan toepassen is een tennisbal vast te maken aan je pyjama tussen je schouderbladen. Dit klinkt misschien heel gek, maar dit zorgt ervoor dat je niet meer op je rug kan slapen. Als je verkouden bent kan je proberen om neusspray te gebruiken. Dit maakt de ruimte in je neus namelijk weer groter. Een andere manier is dat je je keel kan ‘trainen’. Waarschijnlijk heb je dat nog nooit gehoord, maar we leggen je het stap voor stap hieronder uit.

mijn partner snurkt wat doen

Stap 1: Krul je tong

Om te beginnen moet je je tong krullen. Krul je tong zo dat je met je tong achter tegen je gehemelte aan komt. Probeer nu je tong weer naar voren te laten komen. Zorg er dan voor dat je met je tong de achterkant van je boventanden aanraakt. Herhaal deze stap meerdere keren.

Stap 2: Zeg ‘ahhhh’

Ben je klaar met stap 1? Dan gaan we door. Wat je nu moet doen is ‘ahhhh’ zeggen zoals je doet bij de tandarts. Ondertussen dat je dit geluid maakt moet je proberen je mond steeds wijder en wijder te openen.

Stap 3: Maak een piepgeluid

Dan zijn we alweer bij de laatste stap. Het is nu de bedoeling dat heel diep adem haalt en je je tong zover mogelijk uitsteekt. Maak als je dit doet, voor 30 seconden lang een piepgeluid zo hoog als je kan.

Heb je dit gedaan? Dan ben je nu helemaal klaar. En dan is het EINDELIJK zover… Jij en je partner kunnen zonder irritante geluiden, gewoon lekker slapen.

Andere opties wanneer je partner snurkt

Lukt het maar niet om te stoppen met snurken? Dan moet je naar andere opties zoeken. Je zou bijvoorbeeld zelf oordopjes kunnen dragen zodat je het (hopelijk) niet hoort. Een andere optie klinkt wat harder, maar is voor veel mensen noodzakelijk. Zo kan je apart slapen van je partner. Veel mensen die slecht slapen met hun partner doen het, de zogeheten divorce-methode.