Hoe komt het dat we soms geluiden in onze dromen horen?

Het is wellicht bekend dat de hersenen tijdens het slapen nog steeds actief blijven. En dat is ook gelijk de verklaring voor het fenomeen dat je geluiden in je dromen hoort. Want je ogen zijn dan misschien wel dicht en je krijgt niks meer mee van je omgeving, je hersenen houden geen siësta en blijven onverminderd actief. Eén van de gebieden waarvan de wetenschap heeft ontdekt dat deze niet volledig worden afgesloten is de auditieve informatieverwerking, oftewel je gehoor – om het even wat makkelijker te zeggen. Dat verklaart bijvoorbeeld ook waarom je wakker wordt van een rookmelder of een harde knal.

Het zogeheten auditieve corticale gebied in je hersenen wordt dus niet uitgeschakeld en blijft actief. Onderzoekers van de National Library of Medicine uit de Verenigde Staten onderzochten hoe de neuronen tijdens de slaap bij apen werden beïnvloed, waarbij slechts een lichte afname in de stroom van auditieve informatie in alle corticale gebieden werd waargenomen. Gezien het brein van apen redelijk vergelijkbaar werkt met dat van een mens, is dat een verklaring waarom je soms geluiden, zoals de tv die aanstaat of stemmen in de kamer, in je slaap hoort.

Andere verklaring

Hoewel externe factoren er dus aan kunnen bijdragen, kan het waarnemen van geluiden in je slaap ook verband houden met het zogeheten echoïsch geheugen, oftewel het geluidsgeheugen. Het echoïsch geheugen wordt opgeslagen in het langetermijngeheugen van de hersenen, waarbij 53% van de dromen worden herleid tot herinneringen uit het verleden. Dat kan bijvoorbeeld een leuke avond uit met vrienden zijn, waar je ’s nachts nog even aan wordt herinnerd.

Uit een ander onderzoek van de National Library of Medicine uit 2020 blijkt dat de meeste geluiden in dromen stemmen omvatten. Het onderzoek bestond uit 13 deelnemers die na het ontwaken hun dromen omschreven. Daarbij moesten ze details geven over gevoelens, geluiden en gedachten. Van die geluiden bestond maar liefst 83% uit mensen die in hun dromen praatten. Nog eens 60% daarvan waren dromers die met anderen praatten. Onderzoekers stellen dat “het beschikbare bewijs suggereert dat normale, gezonde mensen gewoonlijk elke nacht een aantal keren intern gegenereerde auditieve sensaties ervaren”. Jij dus ook!