Wat is Ozempic en wat doet het met je?

Ozempic, is een handelsnaam voor het actieve bestanddeel semaglutide. Dit middel wordt naar schatting door 40.000 patiënten gebruikt onder de miljoenmensen met diabetes in Nederland. Dat vertelt Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, in De Nieuws BV. Dit medicijn wordt toegediend in de vorm van injecties die eens per week worden gegeven, legt diabetespatiënt Leon Polman uit. Polman benadrukt dat Ozempic de bloedsuikers aanzienlijk beter onder controle houdt, en binnen een specifieke bandbreedte blijft. In essentie vermindert het reguleren van de bloedsuikers de kans op schade door diabetes, zoals vermeld op Apotheek.nl.

Waarom is er zo’n ophef rond medicijn?

Het medicijn komt regelmatig in het nieuws, omdat het oorspronkelijk bedoeld is voor diabetespatiënten, maar mensen het gebruiken om af te vallen. Naast het reguleren van bloedsuikers, onderdrukt het namelijk je eetlust. Het grote gebruik onder afvallers leidt tot tekorten voor diabetespatiënten. Deze hebben al een langere tijd met de tekorten te kampen.

Hoewel artsen soms Ozempic voorschrijven voor gewichtsverlies, staat dit gebruik nog niet vermeld in de behandelrichtlijnen. Hierdoor zijn strenge voorschriften van toepassing, en moet een arts vaak overleggen met een apotheker. Het gevolg van de grote vraag naar het medicijn is dat diabetespatiënten regelmatig met lege handen de apotheek uitwandelen. Alternatieven voor de diabetespatiënten blijken vaak niet effectief, zoals diabetespatiënt Polman heeft ervaren.

Is het gevaarlijk om medicijn online te kopen?

Inmiddels is de vraag naar Ozempic gigantisch, waardoor er een tekort ontstaat. Hierdoor komen er door criminelen namaakmiddelen op de markt, maar dit is niet geheel zonder risico’s. Je kunt nu gemakkelijk Ozempic online bestellen zonder recept, maar in de neppe varianten zijn vaak bepaalde stoffen toegevoegd. Deze namaakmiddelen kunnen levensbedreigend zijn. Zo was er bijvoorbeeld een Belgische vrouw die in coma raakte na het innemen van een neppe Ozempic-pen. Deze bevatte dan ook vijf keer de aanbevolen hoeveelheid insuline.

Hoe is het zo een hype geworden?

De groeiende populariteit van Ozempic is grotendeels te danken aan influencers en beroemdheden die openlijk hun gebruik van het medicijn delen. Op platforms zoals TikTok zijn talloze video’s te vinden waarin mensen hun ervaringen met Ozempic delen, uitleggen hoe je eraan kunt komen of trots hun gewichtsverlies laten zien.

Welke beroemdheden hebben Ozempic geprobeerd? Zo zouden onder anderen Oprah Winfrey, Elon Musk, Kim Kardashian, Robbie Williams, Amy Schumer en zelfs Gert Verhulst (bekend van Samson) het middel hebben gebruikt. Gert heeft daarbij openlijk toegegeven dat hij Ozempic heeft gebruikt als afslankmiddel.

Wat zijn de gevolgen van het niet kunnen verkrijgen?

Het niet kunnen verkrijgen van medicijn kan op de lange termijn leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s voor diabetespatiënten. Als de bloedsuikerspiegel van de diabetespatiënten structureel te hoog is en niet goed wordt gereguleerd, kunnen er problemen ontstaan met de ogen, ledematen en nieren. Hoewel deze complicaties vaak jaren in beslag nemen, blijft de beschikbaarheid van Ozempic cruciaal voor mensen die het echt nodig hebben.

Door het gebruik van de echte Ozempic, om af te vallen, draag je bij aan de tekorten voor diabetespatiënten. Daarnaast brengt het gebruik van de neppe Ozempic levensgevaarlijke risico’s met zich mee. Hierdoor is het idee om Ozempic te gebruiken als afslankmiddel, een gevaarlijk idee is.

Dus laat het medicijn maar voor de mensen die het echt nodig hebben. Er zijn talloze manieren hoe je kunt afvallen. Je kunt bijvoorbeeld al 5 kilo afvallen in een maand, met deze simpele tips.