Waar gaat de Ordinary Men over?

De documentaire onderzoekt hoe en waarom duizenden ‘gewone’ Duitsers als lid van de nazipolitie op grote schaal wreedheden begingen tijdens de Holocaust. We worden we meegenomen naar de periode 1947 tot 1948 waarin in Neurenberg het Einsatzgruppenproces plaatsvond, een van de grootste moordprocessen in de geschiedenis tegen leden van vier doodseskaders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden twee miljoen joden gedood door systematische massale schietpartijen.

De daders stonden zelfs oog in oog met hun slachtoffers. Het maakte ook niet uit wie het waren, ze schoten op iedereen: mannen, vrouwen en kinderen – dag na dag, gehoorzaam en ijverig, alsof het hun ‘normale’ werk was. Tienduizenden Duitsers van de nazipolitie waren hierbij betrokken. Wie waren deze mannen en hoe konden ze zulke moorden plegen? Ook onthult de documentaire de weinige overlevenden. Hoe konden zij ontsnappen aan de massale uitroeiing en verder leven met deze werkelijk gruwelijke ervaring? Bekijk hieronder de trailer van Ordinary Men:

De ingrijpende documentaire wordt goed beoordeeld

Ganz normale Männer – Der ‘vergessene Holocaust‘ is de oorspronkelijke titel. Jullie kunnen hierdoor wel raden dat het eigenlijk ook een van oorsprong Duitse documentaire is. Deze werd ontwikkeld door Manfred Oldenburg en Oliver Halmburger. Ordinary Men is voorzien van een Engelstalige voice-over, verzorgd door Brian Cox (onder meer bekend van zijn rol als Logan Roy in de hitserie Succession).

Het is inmiddels een week geleden dat de docu werd toegevoegd en staat momenteel nog altijd wereldwijd in de top 10 van best bekeken series van het moment. Veel beoordelingen heeft de docu, die maar 58 minuten duurt, nog niet gekregen. Op IMDb hebben iets meer dan 400 mensen de film van een cijfer voorzien. Tot nu toe heeft de docu gemiddeld genomen een 7,0 ontvangen. Ook de ‘normale’ kijkers zijn enthousiast en spreken zich op sociale media uit over deze documentaire. Zie hieronder een aantal reacties: