Koperen muntjes bieden uitkomst tegen opdringerige mieren

De mier is een nuttig insect, aangezien ze veel voor ons opruimen. Toch wil je liever niet dat ze je huis betreden, want dat wordt vaak als onhygiënisch ervaren. Je kunt je echter afvragen wat de reden van hun komst is, aangezien mieren dol zijn op etensresten en rommel. Misschien is het dus in eerste instantie handig om je huis eens schoon te maken als je last hebt van mieren. Mocht dat echter nog steeds niet werken, is er een simpele en goedkope truc om mieren buiten de deur te houden. Het enige dat je daarvoor nodig hebt zijn namelijk koperen munten, oftewel de één, twee of vijf cent muntjes! Vroeger was het heel gangbaar om hiermee te betalen, maar tegenwoordig zie je ze eigenlijk nooit meer. Je boft dus enorm als je nog wat van deze munten hebt bewaard als herinnering aan de goede, ouwe tijd.

 

Mieren zijn gevoelig voor de geur van koper

Het bestrijden van mieren met koperen munten is een lifehack uit grootmoeders tijd. Misschien heb je het je opa of oma zelf ook weleens zien doen: je legt een paar koperen muntjes op de deurmat, en klaar ben je. De barricade van koperen muntjes houdt de mieren dus op afstand, maar hoe werkt dat dan? Dat is eigenlijk heel simpel: mieren zijn enorm gevoelig voor geur, met name die van koper. Mieren hebben er een hekel aan en het verstoort bovendien hun eigen geurspoor. En dat is een kwalijke zaak: mieren gebruiken hun gootsporen namelijk om elkaar de weg naar voedselbronnen te leiden. Als het geurspoor van mieren onderbroken wordt door een andere sterke geur, bijvoorbeeld door koper, raken ze in verwarring en verdwalen ze.

Niet alleen koper, maar ook andere sterke geuren verjagen mieren

We kunnen het je natuurlijk niet kwalijk nemen dat je niet meer in het bezit bent van koperen muntjes. Misschien heb je ze in een grote pot bewaard, maar het zou zomaar kunnen dat je ze nergens meer in huis hebt liggen. Wat je dan het beste kunt doen is de mieren proberen te bestrijden met een andere sterke geur, bijvoorbeeld die van peper, knoflook en uien. Houd er in dat geval wel rekening mee dat dit niet alleen een geur is waar mieren gevoelig voor zijn, maar ook voor de mens penetrant aanwezig is. Vooral de geur van knoflook wordt door veel mensen als zeer intens ervaren. Bijkomend voordeel is wel dat je met knoflook ook de vampiers buiten houdt.

Lees ook over onze goedkope oplossing tegen vliegjes.