Het voordeel van veelvoorkomende relatieproblemen? Er is meer naar geluisterd en meer onderzoek naar gedaan. Daarom zijn ze ook beter te verhelpen. In welke situatie herken jij je?

Mijn partner luistert niet naar me

Je zegt wel dingen, probeert je te uiten, maar je hebt het gevoel alsof niks aankomt. Je voelt je onbegrepen en niet gewaardeerd. Niet echt de juiste basis voor een goede relatie.

Hoe te fixen? Dwing elkaar om te praten en neem hier zelf de leiding in. Bijvoorbeeld door om dagelijks een moment te pakken om bij te praten en eventuele irritaties en andere relatieproblemen bespreekbaar te maken. Reflecteer, om informatie samen te vatten en duidelijk te maken dat je luistert. Alles met wat meer aandacht.

“It’s amazing how much miscommunication comes from our misinterpretation of what the other person has said along with us having not truly listened.

We denken anders over geld

Ruzies om geld kunnen er heftig aan toe gaan. Vaak zijn het echter juist de uitgevers en de spaarders die samen eindigen, omdat jullie elkaar goed aanvullen. Waarbij het alleen ook wel weer logisch is dat hier veel onenigheid over ontstaat.

Hoe te fixen? Ga terug naar de oorsprong van ieders normen en waarden. Waarom denken jullie er anders over? Leg elkaar jullie beweegredenen uit en er zal meer eenheid ontstaan.

De vijf meest voorkomende relatieproblemen fix je zo MAN-MAN

We maken constant ruzie over klusjes in huis

De meest voorkomende oorzaak van relatieproblemen, zijn huishoudelijke klusjes. Je bent hierin dus zeker niet de enige. Toch blijft het irritant wanneer jij net de hele keuken hebt opgeruimd en vervolgens binnen 10 minuten de muren alweer onder de tomatensaus zitten. En dan weglopen zonder het op te ruimen.

Hoe te fixen? Pak dit positief aan. Negativiteit werkt alleen maar averechts: jullie hebben er geen zin meer in en gaan elkaar ontlopen. In plaats van te zeuren, start je met bedanken. Dan voelt de ander zich gewaardeerd en motiveert dat alleen maar.

Ons seksleven is niet spannend meer

Ik denk het vervelendste wat menig mens zich voor kan stellen: vastzitten in een seksloze relatie. De onderlinge chemie kan zo verwoest zijn dat er simpelweg geen zin meer is of er dingen dwars zitten die de boel blokkeren.

Hoe te fixen? Vaak uit emotionele afstandelijkheid zich in fysieke afstandelijkheid. Praat daarom, keer op keer, dieper en dieper. Ga wroeten en kom erachter wat er dwars zit en wat jullie het liefst willen. Maak ruzie, desnoods. Laat je gaan. En dan wat goedmaakseks natuurlijk. Hier nog wat extra tips om de romantiek in jullie relatie te behouden.

De vijf meest voorkomende relatieproblemen fix je zo MAN-MAN

Mijn partner en ik brengen nooit tijd samen door

Je wordt opgeslokt in een druk leven en hebt amper nog tijd voor elkaar. Wanneer was de laatste keer ook alweer dat jullie elkaar zagen? Vaak komt dit deels doordat jouw partner zich verplicht voelt om nog genoeg tijd aan zijn werk, vrienden, sport, etc. te besteden, juist nu jullie samenwonen. Alleen kan je hierdoor de connectie kwijt raken.

Hoe te fixen? Belangrijk is om te leren dat samen tijd doorbrengen helemaal oké is. Niks om je schuldig over te voelen of waardoor je je in allerlei bochten hoeft te wringen. Doe vooral wat zelf goed voelt. Maak keuzes. En ga daar vol voor.

Het zijn relatieproblemen waarin iedereen zich wel herkent. Laat ze daarom vandaag nog als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zonde om hier je energie aan te verspillen. Al kunnen we niet beloven dat je nooit meer ruzie zult hebben om het schoonmaken van de vaat. Maar dat heeft ook wel weer wat, toch?