Open huwelijk toch niet altijd succesvol

Een open relatie is een vaste relatie waar (hopelijk) beide partners voor kiezen. Binnen een huwelijk wordt dit ook wel een vrij huwelijk of open huwelijk genoemd en dit valt onder non-monogamie. Hoe ver dit gaat, is natuurlijk per relatie verschillend, maar bij een open relatie stemmen beide partners ermee in dat de andere partner ‘het’ ook mag doen met anderen. Voor veel koppels die hier bewust voor kiezen kan dit goed uitpakken, maar soms kan het ook helemaal mis gaan. En zo ook het geval bij een anonieme man die onlangs zijn verhaal deed op Reddit.

Deze man gaf toe dat hij er spijt van heeft dat hij zijn vrouw om een open huwelijk heeft gevraagd, omdat het hem kwelt als hij erover nadenkt dat ze met andere mannen is, ondanks dat het toch echt zijn eigen idee was. Zo zegt hij dat hij de aandacht die ze van andere mannen krijgt niet kan verdragen. Hij schrijft aan de lezers op Reddit dat hij zich een idioot voelt, omdat hij nota bene zelf met het idee is gekomen op het moment dat hij het gevoel had dat de ‘vonk’ tussen hem en zijn vrouw weg was. Nu heeft zij zoveel dates, dat hij er helemaal gek van wordt.

Vonk was na 19 jaar huwelijk weg

Het koppel was al ruim 19 jaar getrouwd en op het moment dat hun dochter uit huis ging, voelde hij dat de vonk tussen hen was verdwenen. Aangezien hij absoluut niet wilde scheiden, stelde hij het idee van een open huwelijk voor aan zijn vrouw. In eerste instantie reageerde ze hier boos op, maar achteraf vond ze het idee eigenlijk wel leuk. Toen al realiseerde hij zich meteen dat hij een grote fout had gemaakt. “Ik heb geleerd dat het feit dat ik me niet zo tot mijn vrouw aangetrokken voelde als toen we trouwden, niet betekent dat andere mannen hetzelfde zouden voelen. Mijn vrouw heeft momenteel zoveel mannen en dates dat ze niet meer weet wat ze moet doen.” legt hij uit. Ondertussen is het bij hem juist het tegenovergestelde en gaat hij met geen enkele andere vrouw op date.

Dat betekent trouwens niet dat hij het niet geprobeerd heeft. Die ene keer dat hij het probeerde, liep het meteen helemaal fout. Zo verklaarde hij dat hij een collega mee uit had gevraagd. Hier was de collega niet echt van gediend, hoewel hij een open huwelijk heeft. De dame in kwestie had een klacht ingediend bij haar manager en liet ze aan HR zijn berichten zien. Uiteindelijk verloor hij hierdoor zelfs zijn baan! Toen hij besefte dat hij een grote fout had gemaakt probeerde hij opnieuw het open huwelijk te beëindigen. “Ik vertelde mijn vrouw dat ik ons huwelijk opnieuw wil beëindigen en dat ik me een idioot voelde omdat ik het in de eerste plaats suggereerde. Ze zei nee en gaf aan dat ze blij is met hoe de dingen nu zijn. Maar het doet me pijn als ik weet dat ze samen is met andere mannen.”

Geen positieve reacties op Reddit

De man kon in ieder geval niet op positieve reacties rekenen. Hij werd door zowel zijn eigen broer als de mensen op Reddit flink aangevallen. Zo geeft hij aan dat zijn broer hem ook al een idioot noemde toen hij het aan hem vertelde. “Hij noemde mij een idioot omdat ik de verwachting had dat mijn vrouw nog hetzelfde eruit zou zien zoals ze deed toen ze gingen trouwen. Hij ging zelfs zo ver dat hij zei dat ze goed voor zichzelf zorgt en in topvorm is voor iemand van 44, ze ziet er alleen niet uit als 20.” legt hij uit. “Hij had ook nog het lef om te zeggen dat mijn vrouw er beter uitziet dan ik en dat ik wel wat zou kunnen afvallen.”

Ook op Reddit werd hij flink aangevallen en werd hij een egoïst genoemd. “Je hebt hier zelf om gevraagd. Je hebt letterlijk je familie hierin geleid, dus dit is aan jou. Je klinkt extreem egoïstisch en de enige reden waarom je wilt dat er een einde aan komt, is omdat jij werd afgewezen terwijl zij werd geaccepteerd.”, reageert een lezer op Reddit. En zo voegt een andere lezer hier nog aan toe: “Je was verliefd op iemand van je werk en hebt je vrouw om toestemming gevraagd. Uiteindelijk word je afgewezen en wil je ineens geen open huwelijk meer? Dompel je pen niet in bedrijfsinkt en val mensen niet lastig op het werk.”

Denk dus maar goed na voordat je besluit om met je partner een open relatie in te stappen, want zoals je kan lezen kan het ook uitlopen op een groot drama. Lees hier 4 tips waarmee een open relatie wellicht wel zou kunnen werken.