Binnen de alcoholische versnaperingen is bier één van de hoofdrolspelers. Sterker nog, het is de meest gedronken drank die alcohol bevat. Wat betreft niet-alcoholische dranken staan water, thee en koffie bovenaan de lijst. Niet veel later volgt bier, zelfs op de lijst van non-alcoholische drankjes. Hier profiteren de grote bierproducenten uiteraard volop van. Voor opkomende producenten is er echter weinig ruimte aan de top. De grote merken kennen we allemaal en die blijven zich uitbreiden. Denk aan de ontwikkeling binnen speciaal bieren en alcoholvrije bieren. In Nederland mogen we trots zijn op een van deze koplopers. Heineken vinden we namelijk terug aan de top van de lijst van grootste bierproducenten ter wereld. Dit zijn de 10 grootste bierproducenten wereldwijd!

Groupe Castel

Dit Franse merk, opgericht in Bordeaux, werd in 1949 opgestart. Het biermerk is actief in meer dan honderd landen en ze zijn groot geworden in het produceren van wijnen. Binnen de markt van de tafelwijnen zijn ze zelfs een van de allergrootste spelers. Ook zijn ze actief bezig met de ontwikkeling van frisdranken en bier op het Afrikaanse continent. In Afrika staat Groupe Castel zelfs in de top 5 als het gaat om bierproducenten. Inmiddels is de dranknaam wereldwijd bekend, vooral het merk Flag & Castel is een van de meest gedronken bieren van de Franse producent.

Kirin

Kirin Brewery Company is een van de grootste biermerken ter wereld. De producent daarvan is het Japanse bedrijf genaamd Kirin. Vanuit dit bedrijf zijn in de loop der jaren diverse dochterondernemingen ontstaan. Zo heeft Kirin een dochterbedrijf actief in Europa, Amerika en zelfs Filipijnen. Het bedrijf produceert bieren die vooral in Japan veelvuldig worden gedronken. Hier zijn de bieren van de merken Kirin Lager en Ichiban Sibori het meest populair.

Yanjing

Met zo’n 1,4 miljard inwoners heeft China de grootste bevolking van de wereld. Het is dus niet gek dat het bekendste biermerk in dit land relatief gezien de grootste drankenproducent ter wereld is. Het bedrijf startte als Yanjing Brewery en kreeg later de naam Yanjing Beer Group. Het biermerk van deze producent genaamd Beijing Yanjing Beer is binnen China een van de meest gedronken bieren van het land. Hiermee is Yanjing Beer Group ook meteen een grote speler binnen de wereldwijde biermarkt. Naast bieren houdt het bedrijf zich bezig met de productie van nog veel meer producten. Zo maakt het bedrijf onder andere wijn, plastic dozen en voeding.

Asahi

Asahi is de tweede grote bierproducent uit Japan die we tegenkomen in de lijst. Het bedrijf werd opgericht in Osaka anno 1889 en werd destijds Osaka Beer Company. Dit bedrijf bracht het bier genaamd Asahi Super Dry uit. Dit was het eerste droogtapbier van Japan en sloeg direct goed aan. Zo’n twaalf jaar lang stond het bier aan de kop binnen de biermarkt van Japan. Asahi houdt het niet enkel bij de productie van bier. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling van verschillende alcoholische dranken. Hier neemt het bereik van de producent ook toe. Ze spreken alle doelgroepen binnen de drankenmarkt aan en maakt, net zoals Yanjing, ook nog producten die niets te maken hebben met alcohol. Hiermee wil Asahi de markt buiten Japan betreden en de afzet dus aanzienlijk vergroten.

Tsingtao Brewery Group

Ook deze bierproducent is actief in China. De producten van de Chinese bierproducent worden in meer dan 100 landen verkocht. De omzet nam in zowel West-Europa als op de overzeese markt aanzienlijk toe. Het bijzondere aan de dranken van Tsingtao Brewery Group zijn de ingrediënten. Zo maken ze in het brouwproces gebruik van onder andere dadels en perziken. Met de experimenten in dit brouwproces is de Chinese producent voorlopig nog niet klaar. De dranken van Tsingtao Brewery Group zijn duur in prijs, maar ook hoog in kwaliteit. Voor wat hoort wat!

Molson Coors Brewing

Dit bedrijf werd in 2003 opgericht in Denver. Molson Coors kent inmiddels meer dan 30 brouwerijen. Een aantal brouwerijen hiervan zijn flink succesvol geworden in plaatsen als de VS en het Verenigd Koninkrijk. Molson Coors heeft hiermee een aantal zogeheten topbrouwerijen in de pocket. In de VS had Molson Coors echter te maken met hevige concurrentie. Dit bedrijf heette SAB Miller en ging uiteindelijk de samenwerking met Molson Coors aan. De fusie ging verder onder de naam MillerCoors.

Carlsberg

Dit Deense bierbedrijf kent z’n oorsprong al in 1847. Het is een van de oudste bierbedrijven ter wereld. Over de jaren heeft Carlsberg een flink portfolio opgebouwd als het gaat om ontwikkelingen binnen de drankenmarkt. Het gaat om zowel alcoholhoudende als niet-alcoholhoudende drankjes. Ondanks de harde concurrentie was het bedrijf erg succesvol en winstgevend. De twee belangrijkste merken van de bierproducent zijn Tuborg en het gelijknamige Carlsberg. Hiermee is het bedrijf het meest succesvol in West-Europa. Carlsberg heeft de meeste bekendheid gegenereerd binnen het voetbal. Al sinds 1992 is het Deense biermerk sponsor van de Engelse voetbalclub Liverpool FC. Bij de voetbalfans onder ons is Carlsberg dus niet onbekend!

China Resources Breweries

China Resources Breweries staat bekend om een specifiek soort bier. Het gaat om zogenaamd ‘snow-bier’ waarmee het bedrijf een groot deel van de Chinese biermarkt domineert. Daardoor zijn de bieren van China Resources Breweries een van de best verkopende bieren ter wereld! Om aan de grote vraag te voldoen bezit het bedrijf circa 100 verschillende brouwerijen. Inmiddels heet het de producent China Resources Snow Breweries, dus vernoemd naar het succesvolle biertje.

Heineken

Dan zijn we nu eindelijk aangekomen bij onze Nederlandse trots genaamd Heineken. Dankzij dit bedrijf mag Charlene de Carvalho-Heineken zich de nummer 1 van de Quote 500 noemen. Al wonend in een megavilla in Noordwijk aan Zee is ze de rijkste persoon van Nederland. Al jarenlang is Heineken een leider in het brouwen van bier. Heineken maakt gebruik van de nieuwste technologieën om het brouwproces te verfijnen. Daardoor is de Nederlandse bierproducent een voorloper binnen de biermarkt. Ze zetten bijvoorbeeld big data en AI in om hun bieren vanuit de ketel in de supermarkt te krijgen. Charlene ziet de verkoop van de pilsjes van haar merk de afgelopen alleen maar toenemen. Aan die toename lijkt voorlopig ook nog geen einde te komen. De meeste bieren van Heineken worden verkocht in Europa, maar dankzij diverse exportactiviteiten zijn de groene flesjes te koop in meer dan 70 landen.

Anheuser-Busch Inbev

Een andere grote bierproducent is het Belgische Anheuser-Busch Inbev. Onder de vlag van dit bedrijf vallen biermerken als Jupiler, Leffe, Corona en Stella Artois. Ook hebben ze wereldwijde bekendheid verkregen aan het merk Budweiser. De verkoop hiervan lijkt echter te dalen, terwijl de andere investeringen van AB Inbev wel goed aanslaan. Zo heeft de overname van Corona en Stella Artois voor een waardestijging van de bierproducent gezorgd. De Belgische bierkampioen is actief over de gehele wereld en bezit de rechten op de verkoop van maar liefst 500 verschillende biermerken. Proost mannen!