Betalen voor het storten van geld op je rekening?

Wellicht herken je het wel. Je vindt of krijgt contant geld, maar hebt het toch liever op je bankrekening staan. Online heb je een stuk meer betalingsmogelijkheden tegenwoordig dan contant, dus kan het hebben van het geld op de rekening voordelen opleveren. In het verleden kon je dit contante geld gratis storten, maar tegenwoordig moet je hier ook voor betalen.

Dit heeft te maken met het feit dat minder mensen gebruikmaken van cash, waardoor er meer mensen met de pin betalen. Hier komen transactiekosten bij kijken, en om die te compenseren mogen de mensen die geld willen storten nu een extra bedrag gaan betalen.

Wat zijn die tarieven?

De tarieven die je moet betalen per storting verschillen per bank. Bij de Rabobank bijvoorbeeld, betaal je een bedrag van € 2,25 per storting. Dit is echter louter bij de eerste vier keer. Na deze vier keer mag je bij de Rabobank een bedrag van € 9,25 per storting betalen. Bij de ING betaal je een bedrag van € 4,77, en een X-percentage van het bedrag dat je op de rekening stort. Bij de ABN mag je een half procent van je gestorte bedrag aan de bank afstaan. Met het storten van grote bedragen kan dit dus behoorlijk oplopen. Bij de Regiobank is het percentage dat je moet betalen afhankelijk van je adviseur.

Bij de SNS en ASN kan je nog wel tot € 10.000 per jaar gratis storten. Bij vele andere banken zoals de KNAB en Triodos is het überhaupt niet mogelijk om je contante geld te storten. De tijden van onbeperkt gratis storten lijken dus helaas voorbij te zijn. Al met al lijkt het erop dat de banken het digitale geld stimuleren, en zo langzamerhand af willen van het contante geld.

Ben je van plan om je contante geld dan maar in huis te houden? Lees dan hoeveel contant geld je in huis mag hebben zonder er belasting over te hoeven betalen.