Onbeperkt cashgeld sparen in huis?

Ondanks dat de Nederlander steeds vaker voor pinnen dan voor contant gaat, blijf cash een wettelijk betaalmiddel. Sommigen geven de voorkeur aan betalen met cash, of hebben vanwege andere redenen standaard contanten liggen. Maar hoeveel euro’s mag je contant in huis hebben? Om direct maar even met de deur in huis te vallen: er is geen limiet van de hoeveelheid geld die je thuis mag bewaren.

 

Je mag dus zoveel flappen in je oude sok leggen als je maar wil. Toch is er een klein addertje onder het gras. Boven een bepaald bedrag dien je – zoals gezegd – je hoeveelheid contant geld aan te geven bij de belastingsdienst. De grens hiervoor is voor een alleenstaande € 653. Wanneer je met je partner woont, mag dit het dubbele zijn: € 1306.

De belastingdienst op de hoogte houden

De belastingdienst wil boven de grens graag op de hoogte gehouden worden van de hoeveelheid geld die je thuis hebt liggen. Het gaat hierbij niet alleen over munten en biljetten. Zo moet je het ook aangeven wanneer je cadeaubonnen hebt liggen. Deze tellen volgens de overheid ook als contanten. Als je dus voor € 500 aan contant geld hebt liggen, en nog voor € 200 aan cadeaubonnen dan zit je al boven het bedrag waardoor je belasting moet betalen.

Geld bewaren in huis hoeveelheid

Voor de overheid is het natuurlijk onmogelijk om van iedereen bij te houden hoeveel contant geld ze in huis hebben liggen. Toch zijn de risico’s hoog. Belastingsfraude is niet iets wat je op je kerfstok wil hebben staan, en vandaar dat het uiterst verstandig is om je vermogen correct aan te geven bij de belastingsdienst. Bovendien is digitaal sparen minder kwetsbaar voor fysieke diefstallen, en krijg je via de bank vaak ook nog rente op je geld.

Zin om een flinke spaarrekening op te bouwen, maar heb je minder zin om belasting te betalen? Check dan hoeveel jij belastingvrij mag sparen in 2024.