Waarom kan iemand last hebben van vertrouwensproblemen?

Het kan liggen aan meerdere dingen. Aan de ene kant zijn er de ervaringen uit het verleden en aan de andere kant kan het zijn dat ze zich niet begrepen voelt of dat jij zelfs een te grote flirt bent in het bijzijn van andere vrouwen. Mannen komen nu eenmaal van Mars en vrouwen van Venus. Dat botst nogal eens. Maar met een beetje tact kunnen we elkaar goed begrijpen, toch? Daarnaast werken de voelsprieten bij vrouwen vaak optimaal en bij het minste of geringste merken ze dat er iets aan de hand is. Gek genoeg hoeven ze daar geen bewijs voor te hebben, in de meeste gevallen weten ze het gewoon. Bijvoorbeeld bij een vermoeden van vreemdgaan.

Maar ben jij de trouwe hond in de relatie en weet je zeker dat de oorzaak niet aan jouw gedrag ligt? Dan liggen de volgende punten wellicht ten grondslag van de vertrouwensproblemen van je partner:

Zelfvertrouwen

Het maakt niet uit hoe “goed” vrouwen proberen te vertellen hoe ze zich werkelijk voelen; de meeste mannen horen het wel, maar luisteren niet. Het zorgt ervoor dat vrouwen steeds meer het gevoel krijgen dat er niet naar hen wordt geluisterd.

waarom vertrouwt ze me niet

Het jeugdtrauma

Onopgeloste problemen uit de kindertijd kunnen een grote invloed hebben op de ervaring met het daten van mannen. Heeft jouw partner een aantal slechte ervaring met daten, dan zal dat zorgen voor een verwrongen beeld. Logisch dat dit het vertrouwen aantast, zo’n vrouw ontmoet vaak mannen die het negatieve beeld bevestigen. Dergelijke ervaringen zorgen er immers voor dat zij zich gaat afvragen of er wel normale mannen bestaan.

Catfishing

Een ander probleem wat zorgt voor een gebrek aan vertrouwen is catfishing. Het zal niet de eerste keer zijn dat een vrouw op date gaat met een man die ze online heeft leren kennen, maar er in werkelijkheid totaal anders uitziet. Dit soort ervaringen zijn verontrustend en kunnen voor sommigen zelfs traumatisch zijn. Lees dus goed hoe jij een catfish kan herkennen.

Ghosting

Natuurlijk is het goed voor je ego om een vrouw te versieren. Chapeau! Wees echter wel een gentleman. Zie je het na de ene nacht samen echt niet zitten, laat het dan gewoon weten. Voor een vrouw is niks vervelender dan zich te hebben gegeven om vervolgens niks meer te horen. Dat zo’n vrouw zich gebruikt voelt is logisch. Het minste wat je kan doen is dan laten weten dat je geen relatie met haar ziet zitten. Een vrouw met dergelijke ervaringen gaat zich terecht afvragen of er wel een normale relatie voor haar is weggelegd.

geen vertrouwen in relatie

Onzekerheden negeren

Nu is het niet zo dat alleen vrouwen onzeker zijn. Integendeel! Ook mannen kunnen er last van hebben. Het probleem is dat het bij vrouw een graadje erger is. Die onzekerheid kan eenvoudig omslaan in jaloezie. De vrouw wil immers beschermen wat van haar is en wat mogelijk gevaar loopt. Het gebrek aan vertrouwen zorgt er dan voor dat haar zelfbeeld vertroebelt. Een gelukkige, veilige relatie met een man vertaalt zich dan al snel in een situatie waarin ze graag de controle wil behouden. Het echte probleem ligt dus niet bij de man met wie ze aan het daten is. Het zijn juist de onbehandelde onzekerheden die zorgen voor een jaloerse houding. Hoe meer onzekerheden ze als het ware wegduwt, hoe groter het probleem wordt.