Hoeveel fooi geef je in een restaurant in een ander land?

Kijk, in Nederland is fooi vaak echt een extraatje, want dit zit eigenlijk al bij het minimumloon in. Natuurlijk is het alsnog wel netjes om fooi te geven. In Nederland kun je dan meestal uitgaan van 5 tot 10 procent, maar er zijn ook veel mensen die het bedrag afronden. In plaats van €52 rond je het dan bijvoorbeeld af naar €55. Maar hoe werkt fooi geven wanneer je uit eten gaat in een ander land?

Frankrijk

In Frankrijk wordt bedieningsgeld meestal gewoon al meegerekend. Er staat dan ‘service compris’ op de bon. Staat dat niet op de bon? Dan is 10 tot 15 procent normaal. In duurdere restaurants wordt 5 procent verwacht.

Spanje

In Spanje is een fooi zeker niet verplicht maar wordt het wel gewaardeerd. Hoe je dat doet, maakt niet zoveel uit. Bijvoorbeeld naar boven afronden of een fooi van 5%. Over het algemeen geeft men in Spanje alleen fooi wanneer men echt tevreden is met het eten en de service. Een fooi moet je volgens hen verdienen.

uit eten restaurant in het buitenland fooi

Griekenland

In Griekenland mag je zuinig zijn met je fooi. Over het algemeen wordt er verwacht dat je alleen een fooi geeft voor uitstekende service. Geef je te veel dan kan dat ook weer verkeerd worden opgevat. Het kan voor Grieken namelijk voelen als omkoping.

De Verenigde Staten

Misschien wist je dit al, maar in Amerika worden er vaak hoge fooien verwacht. Sterker nog, veel medewerkers krijgen het – toch al niet hoge – minimumloon betaald, omdat ervan uitgegaan wordt dat hun inkomen aangevuld wordt door de fooi. Tenzij op de bon staat dat het inbegrepen is wordt er verwacht dat je in de Verenigde Staten 15 tot 20 procent aan fooi geeft. Een flink additioneel bedrag dus.

Kroatië

Kroatië wordt steeds populairder als vakantieland. Meestal is een fooi hier in de prijs inbegrepen, maar anders is 10 procent genoeg. Wel is het goed om er rekening mee te houden dat veel horecamedewerkers alleen tijdens de zomer goed verdienen, alle beetjes helpen dus en fooi wordt zeker gewaardeerd.

uit eten op vakantie

Italië

In Italië is het geven van fooi meestal niet gebruikelijk. Meestal betaal je al servicegeld. Een fooi wordt overigens wel gewaardeerd. Ga dan uit van ongeveer 5 tot 10 procent.

Thailand

Iets verder van huis, maar in Thailand wordt er over het algemeen verwacht dat je wat muntgeld of een briefje van 10 Baht achterlaat voor de service. Het is eigenlijk een fooi van niets, want dat is slechts €0,25.

Verder is in bijvoorbeeld Portugal 10 procent fooi gebruikelijk, in Turkije 5 tot 10 procent en in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland het vaak al bij het bedrag opgenomen. Probeer je fooi zoveel mogelijk contant te betalen, dan is de kans een stuk groter dat het ook echt bij degene die jij bediend heeft terecht komt. Al met al is 10 procent de veiligste keuze.