Waarom krijg ik grijze haren?

Simpel gezegd betekenen grijze haren dat je ouder wordt, maar wat zorgt er nou precies voor dat je eigen kleur verandert in grijs? Grijs haar wordt veroorzaakt doordat je haarpigmentcellen(melanocyten) geen pigment (melanine) meer aanmaken. Het gevolg daarvan is pigmentloos haar. ‘Grijs’ haar als haarkleur bestaat dus eigenlijk niet, het is eigenlijk een gebrek aan haarkleur. Je haar kan er overigens ook wit of zilverkleurig uitzien, dat hangt af van je originele haarkleur.

oorzaken grijs haar
Foto via Instagram gianlucavacchi

De oorzaken van grijze haren

Er zijn verschillende interne en externe oorzaken van grijze haren. Wij hebben er een paar op een rijtje gezet.

1. Erfelijkheid

Werden je opa en vader ook vroeg grijs? Dan is er een grote kans dat het in je genen zit. Hier kun je helaas niet veel aan doen.

2. Leeftijd

En natuurlijk speelt ook leeftijd een rol. Je haarcellen gaan vanzelf minder pigment produceren naarmate je ouder wordt. Als er uiteindelijk helemaal geen pigment meer in je haren zit, heb je grijs haar. Gemiddeld krijgt een man rond zijn 30ste zijn eerste grijze haren, terwijl dit bij vrouwen rond hun 35ste gebeurt. Ook hier is helaas niets aan te doen.

3. Tekort aan Vitamine B12

Een tekort aan vitamine B12 kan grijze haren veroorzaken, ook op jonge leeftijd. Ouderen, vegetariërs & veganisten en mensen met bepaalde ziektes en aandoeningen (bijvoorbeeld aan de maag & darmen) hebben een verhoogde kans op een vitamine B12-tekort.

Dit is de eerste factor waar je dus wel iets aan kunt veranderen. Twijfel je of je voldoende vitamine B12 binnenkrijgt? Dan kun je een bloedtest laten doen via de huisarts om dit uit te vinden. Vitamine B12 komt vooral voor in dierlijke voedingsmiddelen (vlees, vis, zuivel & eieren). Ook kun je bij een tekort B12 supplementen slikken om het tekort aan te vullen.

4. Roken

Zoals je hierboven al las, is melanine (pigment) verantwoordelijk voor je haarkleur. Roken zorgt voor een geremde productie van melanine, met vroegtijdig grijs haar als gevolg. Let op: ook meeroken (dus als je zelf niet rookt, maar de mensen in je omgeving wel) kan grijze haren veroorzaken. Ook hier is iets aan te doen: stoppen met roken.

grijze haren

5. Schildklierproblemen

Ook problemen met je schildklier kunnen al op jonge leeftijd grijze haren veroorzaken. In dat geval heb je vaak nog meer (en meestal ernstigere klachten), zoals problemen met je hormoonhuishouding, stofwisseling (gewicht) en energiehuishouding (vermoeidheid). Raadpleeg bij twijfel de huisarts.

Heeft stress invloed op het krijgen van grijze haren?

Over dit punt lopen de meningen uiteen. Sommige onderzoeken beweren dat stress grote invloed heeft op het krijgen van grijze haren. Andere onderzoeken zien geen verband tussen beide punten. Echter lijkt het er wel op dat er een verband is. Zo is er onlangs nieuw bewijs gevonden. Dus wil jij dit zo lang mogelijk uitstellen? Gun jezelf genoeg ontspanning.

Wat moet je doen tegen grijze haren?

Op het moment bestaat er nog geen wetenschappelijk bewezen wondermiddel om grijze haren weer terug te toveren naar hun originele kleur. Als je echt van je grijze haar af wil, zou je het kunnen verven. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen het gewoon te rocken. Kijk maar naar George Clooney: als hij het kan, kan jij het ook. Doe inspiratie op met de beste kapsels voor mannen met grijs haar.