Andere oorzaken van jeukende ogen

Geïrriteerde en branderige ogen kunnen erg vervelend zijn en in de meeste gevallen is er dan ook niets ernstigs aan de hand. Toch is het wel goed om te weten wat de oorzaken hiervan kunnen zijn, om ervoor te zorgen dat het overgaat.

Zoals we zeiden: jeukende ogen kunnen verschillende oorzaken hebben. Hooikoorts is vaak de grootste oorzaak, maar ook droge ogen kunnen jeuk veroorzaken. Wanneer je droge ogen hebt, heeft je lichaam namelijk moeite met je ogen vochtig te houden en als gevolg hiervan krijg je dan weer last van brandende en jeukende ogen. Dit probleem kan makkelijk verholpen worden met oogdruppels. Ook je nachtrust kan een rol spelen. Zo kunnen jeukende ogen aan het begin van de dag al aanwezig zijn. De oorzaak hiervan is vaak een te lange of te korte nachtrust. Ja, je kan dus ook te lang slapen.

Verder spelen ook andere omgevingsfactoren, zoals ruimtes met een airco of een centrale verwarming, een rol in het krijgen van jeukende en geïrriteerde ogen. De luchtvochtigheid in de ruimtes is dan niet goed, waardoor je als gevolg dus jeukende ogen krijgt.

Ook verschillende allergieën (door bijvoorbeeld huisstofmijt) is een veelvoorkomende oorzaak van jeukende ogen. Zo kunnen schimmels, stof, huidschilfers of haren van dieren allemaal leiden tot geïrriteerde ogen. Huidaandoeningen als eczeem kunnen ook een oorzaak zijn, en vaak heb je dan het hele jaar last van jeuk aan je ogen. Door je ogen goed schoon te maken is de kans het kleinst dat je jeukende ogen lang aanhouden. Wanneer je last krijgt van geïrriteerde ogen nadat je make-up of andere cosmetica hebt opgedaan, dan is de kans groot dat je last hebt van contactallergie. Zorg er dus voor dat je je make-up resten zo goed mogelijk verwijderd en stap als je veel last blijft behouden over op hypoallergene cosmetica.

Wanneer moet je naar de dokter?

Wanneer je naast een branderig gevoel in je ogen ook last krijgt van andere klachten is het raadzaam om contact met de huisarts op te nemen. Wanneer je bijvoorbeeld een gezwollen, rood of pijnlijk oog hebt. Bij deze klachten kan er namelijk meer aan de hand zijn, zoals een ooginfectie of een ontsteking van de ooglidrand. Ook de jeuk in je ogen zonder verder andere klachten heel lang blijft aanhouden, is het het beste om langs de huisarts te gaan. Oogdruppels kunnen helpen om je ogen vochtiger te maken. Antihistaminica helpen in het geval van een allergie en antibiotica werkt vaak in het geval van een infectie door bacteriën.