Wat is deadliften?

Deadlift is een powerlifting-oefening waarbij je een zwaar gewicht van de grond tilt terwijl je voorovergebogen staat. De belangrijkste spier die je traint tijdens het deadliften is je onderrug. Het doel is om rechtop te komen met gestrekte benen en het gewicht even vast te houden. Soms laten mensen het gewicht vallen omdat het te zwaar is om te beheersen. Maar beginnende deadlifters krijgen vaak een blessure aan hun rug, en dat is nooit fijn, vooral als je veel wilt sporten. Maar hoe zou die pijn in je rug nou komen?

 

Waarom heb ik zoveel last van mijn rug na het deadliften?

Beginnende deadlifters hebben vaak nooit in direct een goede vorm. Dat komt doordat ze het gewicht volledig uit hun rug halen en dan vaak een kromme vorm krijgen, dus daarom hoor je altijd bij deze oefening je rug kaarsrecht te houden. Ook kunnen ze te eigenwijs raken en het gewicht niet opbouwen doordat ze gelijk een stap te zwaar gaan.

De stappen om met een goed techniek te deadliften

  1. Sta met je voeten uit elkaar net zo breed als je schouders. Zorg voor een rechte rug en houd je schouders naar achteren.
  2. Daarna buig je rustig je knieƫn. Houd je rug kaarsrecht en beweeg naar achteren totdat je de verzwaarde balk voor je voeten kunt bereiken.
  3. Nu pak je de stang stevig vast met je handen net niet bij je schenen. Je knokkels moeten gericht staan naar de grond en de andere kant naar achteren.
  4. Nu probeer je rechtop te staan door je benen te strekken en dan naar je heup om je romp recht te trekken. Uiteindelijk hoort de stang voor je dijen komen te staan.
  5. Nadat hij omhoog is gekomen houd je je hoofd omhoog en je rug nog steeds kaarsrecht en leg de stang op de grond. Daarna doe je dit maximaal tussen de 10 en 12 keer per set en doe niet meer dan 4 sets.

 

Dus probeer vooral deze oefening aan je schema van krachttraining toe te voegen om je onderrug nog sterker te maken! En vergeet niet om het gewicht op te bouwen om blessures te voorkomen. Succes!