Hart- en vaatziekten

Eén van de punten die gelinkt zijn aan te lang slapen, zijn hart- en vaatziekten. Volgens onderzoek van de Universiteit van Cambridge zou de kans op een beroerte met 46% toenemen bij mensen die meer dan 8 uur per nacht maken. Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per leeftijd, maar het blijkt dat té lang slapen ook weer goed is.

Overgewicht

Een die je wellicht niet direct ziet aankomen, maar te veel slapen heeft ook effect op je gewicht. Al is het nog niet helemaal duidelijk, want zwaardere mensen slapen nou eenmaal langer. Vaak spelen medicijnen (ook) een rol in gewichtstoename en lange nachten. Slaap kan dus de oorzaak of het gevolg zijn.

“Wat wel duidelijk is, is dat wanneer mensen zwaarder worden, zij ook langer gaan slapen én dat mensen die langer slapen, meer kans hebben op overgewicht,” aldus Dr. Michael Irwin van de David Geffen School of Medicine. Eigenlijk is het ook heel simpel, want hoe langer je in bed ligt, hoe minder je uiteindelijk beweegt. Al zal dat uiteraard niet de hoofdoorzaak zijn van de toename in het gewicht.

gevolgen te lang slapen

Moe door te lang slapen

Het klinkt in eerste instantie een beetje gek, maar het kan echt. We doen het allemaal graag: in het weekend even uitslapen, zodat we ‘slaap in kunnen halen’. Meestal slaap die we doordeweeks te kort gehad hebben. Toch voel je je meestal niet minder moe achteraf. Integendeel. Je wordt er moe en futloos van. We moeten je dan ook uit jouw droom halen, want bijslapen bestaat niet. Verloren slaap kan je achteraf (helaas) niet meer inhalen.

Mogelijke oorzaken van te lang slapen

Als we niet te veel moeten slapen, is het ook handig om te weten waarom we dan te veel slapen. De meest voorkomende oorzaak van te veel slaap is de slechte kwaliteit van de slaap. Een van de redenen hiervoor kan alcoholgebruik zijn. Bij de een draait alles en duurt het uren (gevoelsmatig) voor je in slaap valt, terwijl sommige juist heel snel in slaap vallen. Echter, bereik je door de alcohol niet de diepe slaapfase waardoor het doorslapen meestal niet lukt. Hierdoor rust je, logischerwijs, ook niet goed uit.