Saving Private Ryan

Laten we de lijst met oorlogsfilms maar meteen met het grootste cliché beginnen. Deze film wordt door bijna iedereen wel opgenoemd als het aankomt op welke oorlogsfilm ze tof vinden. Overdreven? Nee, wij vinden van niet, IMDB vindt van niet en ook het American Film Institute vindt dat niet. Dit meesterstuk van Steven Spielberg scoort extreem goed op allerlei websites en bij critici.

De meeslepende verhaallijn, indrukwekkende cinematografie en constante spanning zorgen ervoor dat je de hele film op het puntje van je stoel zit. Saving Private Ryan laat, soms op extreem gedetailleerde wijze, alle gruwelen van de oorlog zien en dit mist z’n uitwerking niet. In combinatie met een cast vol acteurs die hun rol uiterst goed invullen is dit gewoon een must see movie voor iedereen.

Unbroken

Deze film benaderd de oorlog vanuit een heel ander perspectief, iets wat welkom is in een genre dat zoveel dezelfde verhalen kent. De film draait om een Olympisch atleet die gevangen wordt genomen door Japanners. Tijdens zijn gevangenschap wordt hij op gruwelijke wijze gemarteld, maar hij laat zich niet kennen. Het moet gezegd worden dat zijn rol als held er voor zorgt dat het realisme een beetje verwaterd. Toch is het een hele aantrekkelijke film die nog steeds een indringende kijk in de oorlogsgruwelen biedt.

Apocalypse Now

Deze klassieker vertelt het verhaal over de Vietnam Oorlog, een oorlog die nooit gewonnen kon worden. De film – die overigens ruim twee uur duurt – laat op indringende wijze zien hoe nutteloos en uitzichtloos de Vietnam Oorlog was voor de soldaten. Tevens wordt er duidelijk naar voren gebracht met welke psychische druk de soldaten te maken kregen. Mensonterende situaties stapelen zich in rap tempo op en menig kijker zal dit als confronterend ervaren, maar het is een goede weerspiegeling van de werkelijkheid. Een aanrader, let wel op: het is al een oudje, dus verwacht geen haarscherpe beelden of indringende special effects.

Dunkirk

Een van de meest recente pareltjes als het gaat om oorlogsfilms. Het feit dat Christopher Nolan aan het roer van dit stuk stond is eigenlijk al reden genoeg om hem te moeten zien. De film steekt fantastisch goed in elkaar en heeft herkenbare Nolan elementen. Het verhaal draait om Belgische, Franse en Britse soldaten die op het strand wachten voor evacuatie en omsingeld zijn door de Duitsers.

De film wisselt tussen drie verschillende verhaalperspectieven, zo zie je het vanuit de lucht, vanaf het water en vanaf het strand. Iets wat Christopher Nolan goed kan is het opbouwen van de spanning zonder daar al te veel dialoog voor te gebruiken. Zo ook in deze film, beslist een kijktip en spanning gegarandeerd.

Full Metal Jacket

Dit huzarenstukje mag ook niet ontbreken op je lijstje. Net als Apocalypse Now speelt ook Full Metal Jacket zich af in Vietnam. In deze film worden we meegenomen in de opleidingsfase van een groep mariniers en hun sergeant. De dril-sergeant in deze film (gespeeld door R. Lee Ermey) is exact wat je mag verwachten van een stereotype sergeant: extreem, agressief en doordringend. Iets wat voor vermakelijke scenes zorgt en zeker een groot aandeel heeft in de kwaliteit van deze film.

Uiteraard is dit een lijstje dat ruimte laat voor meer, dus mocht je zelf nog een aantal toppers weten, deel ze vooral met ons. Mocht je nou iets anders willen kijken dan oorlogsfilms, dan kunnen we je deze 5 films vol testosteron ook aanraden.