Wat zijn eiwitten?

Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, zijn belangrijke bouwstenen voor ons lichaam. Ze bestaan uit aminozuren en vormen de basis van onze cellen, weefsels en organen. Eiwitten spelen belangrijke rollen in ons lichaam, waaronder de bijdragen van groei en weefselherstel, de verplaatsing van voedingsstoffen, en de productie van enzymen en hormonen. Daarom is het belangrijk om na te gaan of jij voldoende of onvoldoende eiwitten binnenkrijgt.

Je vindt eiwitten in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, zuivelproducten, eieren, peulvruchten en noten. Het is belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen om ervoor te zorgen dat je lichaam goed functioneert. Maar waarom zijn onvoldoende eiwitten niet goed voor je?

onvoldoende eiwitten

Wat gebeurt er met je gewicht als je te weinig eiwitten eet?

Eiwitten spelen een aanzienlijke rol bij afvallen en gewichtsbehoud. Onvoldoende eiwitten kan verschillende vervolgen hebben op je lichaamsgewicht.

Eiwitten zijn belangrijk voor het behouden en het opbouwen van spiermassa. Als je te weinig eiwitten eet, kan je lichaam spierweefsel afbreken om de benodigde aminozuren te verkrijgen. Dit kan leiden tot spierverlies en een afname van je spiermassa. Spieren verbranden meer calorieën dan vetweefsel, dus verlies van spiermassa kan je stofwisseling vertragen en minder calorieën doen verbranden.

Eiwitten hebben ook invloed op je eetlust. Ook kan het zijn dat je humeur en slechter op wordt en op lange termijn zou je zelfs in een depressie kunnen raken. Ze kunnen hongergevoel verminderen en je langer vol laten voelen na een maaltijd. Onvoldoende eiwitten kunnen ertoe leiden dat je eerder honger hebt en meer eet om voldoende energie te verkrijgen. Dit kan resulteren in een overschot aan calorieën en uiteindelijk gewichtstoename. Eiwitten helpen je lichaam meer calorieën te verbranden tijdens de spijsvertering, wat goed is voor je stofwisseling. Onvoldoende eiwitinname kan ook leiden tot een tragere vetverbranding. Eet genoeg eiwitten om je stofwisseling op gang te houden.

Hoeveel eiwitten moet je minimaal per dag binnenkrijgen?

Eiwitten dragen bij aan het behoud van een gezonde lichaamssamenstelling, waardoor je sterke spieren kunt ontwikkelen. Zorg er gewoon voor dat je voldoende eiwitten per dag binnenkrijgt, want dit is goed voor je gezondheid. Volgens Het Voedingscentrum heeft een gezond persoon gemiddeld 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Als jij meer spiermassa wil kweken, is een hoeveelheid tussen de 1,6 en 2,2 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag aan te raden.