Ontdooid eten opnieuw invriezen blijft onduidelijk

Of je ontdooid eten opnieuw mag invriezen lijkt voor veel mensen een punt van discussie te zijn. Sommigen beweren dat het kan, terwijl anderen stellig benadrukken dat je dat absoluut niet moet doen. Maar hoe zit dat nou precies? Om dit dilemma op te helderen, is het belangrijk om te begrijpen onder welke omstandigheden ontdooid voedsel veilig opnieuw kan worden ingevroren.

Ten eerste is het cruciaal om te weten dat het ontdooien van voedsel op kamertemperatuur met behulp van warm water absoluut niet veilig is. Bacteriën gedijen erg goed op warme temperaturen en kunnen zich snel vermenigvuldigen in voedsel dat op kamertemperatuur ontdooid is. Zoals je je kunt voorstellen leidt dit makkelijk tot voedselbederf en mogelijk voedselvergiftiging. Kies je voor deze ontdooimethode, eet het dan meteen op en vries het niet opnieuw in na bewaring.

Wat is wel correct?

De veiligste manier om voedsel te ontdooien, is door het in de koelkast te plaatsen. Dit voelt misschien tegenstrijdig, maar alle temperaturen boven het vriespunt van nul graden Celsius zorgt ervoor dat het al gaat ontdooien. In een koelkast blijft de temperatuur vaak onder de 4 °C, waardoor het ontdooiproces langzamer verloopt en bacteriën minder kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Het kan wel langer duren om voedsel op deze manier te ontdooien, maar het is de meest hygiënische methode. Als je het voedsel correct in de koelkast hebt ontdooid en het is niet boven de 4 °C geweest, dan kan je het veilig opnieuw invriezen, zelfs na een dag. Het is echter belangrijk om het ontdooide voedsel te blijven controleren op bederf voordat je het opnieuw invriest. Bij een vreemde geur, slijmerig uiterlijk of andere ongewone verschijnselen moet je het voedsel weggooien. Als laatste is het wel essentieel om te benadrukken dat voedsel niet oneindig kan worden ingevroren. Ondanks correct ontdooien en opnieuw invriezen, kan voedsel na verloop van tijd in kwaliteit en smaak achteruitgaan. Ontdooid voedsel is best binnen een redelijke termijn opnieuw in te vriezen of snel te consumeren voor optimale veiligheid.

Lees ook: Hoelang kan je eten bewaren buiten de koelkast?