Veiligheid bij het buiten de koelkast bewaren van eten staat voorop

Het is een veelvoorkomende situatie dat mensen eten buiten de koelkast bewaren, zonder zich bewust te zijn van de gevaren die dit met zich meebrengt. Het bewaren van voedsel op de juiste temperatuur is essentieel om de voedselveiligheid te waarborgen en het risico op voedsel gerelateerde ziektes te minimaliseren. Het is daarom ook erg handig om wel wat kennis te hebben van welke producten je wel of niet buiten de koelkast kan bewaren. Onthoud daarom ook deze vuistregel: warm eten moet boven de 60 graden Celsius blijven en koud eten onder de 5 graden Celsius.

 

Pizza als goed voorbeeld

Gekookt voedsel, zoals pizza, mag maximaal twee uur buiten de koelkast liggen voordat het risico op bacteriële besmetting toeneemt. Een temperatuur tussen de 5 en 60 graden Celsius is ideaal voor de groei en vermenigvuldiging van bacteriën. Kamertemperaturen liggen dus precies binnen dit spectrum. Het negeren van voedselveiligheid kan leiden tot voedselvergiftiging, vooral als het voedsel door anderen is bereid en niet goed is gekoeld.

Hoewel pizza met zure saus relatief veiliger kan zijn vanwege de beperkte verspreiding van bacteriën, is het toch aan te raden om voedsel op de juiste temperatuur te bewaren. Het opnieuw opwarmen van voedsel in de magnetron is mogelijk niet voldoende om gevaarlijke bacteriën te doden. Dus hoe lekker het ook is om de ochtend na een gezellige avond te beginnen met wat pizza van gisteren, pas er wel mee op.

eten bewaren buiten

Bederfelijk eten niet buiten de koelkast bewaren

Zorg ervoor dat bederfelijke producten niet te lang buiten de koelkast liggen en volg de twee-uur-regel. Ook bij het bewaren van voedsel buiten de veilige temperatuurzone tussen 5 en 60 graden Celsius kunnen bacteriën zich razendsnel vermenigvuldigen. Deze bacteriën kunnen gevaarlijke toxines produceren die ernstige voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Dit is vooral het geval bij bederfelijke producten zoals vlees, gevogelte, zuivelproducten en bereide maaltijden. Het is met name goed om te voorkomen dat rauw vlees te lang buiten de koelkast ligt of dat vleeswaren langer dan vier dagen in de koelkast worden bewaard. Wees hiermee dus ook extra voorzichtig.

Lees ook: Expert vertelt waarom je iedere dag een ei zou moeten eten.