De ‘typische ongezonde’ beleggen

Zoals iedereen (hopelijk) wel weet, zijn zoete beleggen zoals hagelslag, pasta en schuddebuikjes allemaal vrij ongezond. Veel mensen denken hierbij dan wel vaak dat zoet beleg zoals appelstroop, jam en vruchtenhagelslag de ‘gezondere’ zoeten beleggen zijn, maar dat is pure onzin.

Omdat het ‘fruit’ is, betekent het niet gelijk dat het gezonder is. Wanneer je bijvoorbeeld appelstroop op je brood smeert, gebruik je ongeveer 20 gram per portie. In deze 20 gram zit al 11,6 gram suiker. Dat staat gelijk aan bijna drie suikerklontjes. Je eet dan dus echt heel veel suiker. Met chocopasta krijg je de meeste calorieën binnen, per portie zo’n 114 kcal. Echter lijkt vruchtenhagel toch echt de meest ongezonde te zijn allemaal, vooral wat betreft suiker. Per 15 gram krijg je maar liefst 14,7 gram suiker binnen. Bizarre verhouding hè?

Dit zijn de meest ongezonde beleggen voor op je brood

Hoe gezond zijn vleeswaren op je brood?

Wat we ook bijna elke dag wel eten, zijn vleeswaren op brood. Je zou misschien denken dat vleeswaren een gezondere keuze is dan het zoete beleg, maar dat is per definitie zo. In vleeswaren zitten namelijk enorm veel zouten. Wat zout in je lichaam is op zich wel goed voor je, maar niet de hoeveelheid dat in deze vleeswaren zit.

De reden dat er zoveel zout in zit, is vaak omdat het vlees volledig bewerkt wordt. Daardoor zitten vleeswaren ook niet in de schijf van vijf. De tip die we je mee kunnen geven als je toch graag vleeswaren wil eten: eet licht mager vlees zoals gerookt rundvlees of gerookte kipfilet. Je kunt ook naar een slager en vragen voor het minst bewerkte magere vlees.

Dit zijn de meest ongezonde beleggen voor op je brood

Wat is dan wel een gezonde keuze?

Wat je het beste kunt doen is groente of fruit op je brood. Zo kun je gewoon een boterham met 30+ kaas en wat tomaat of komkommer het beste eten. Ook spreads zoals hummus of zuivelspread is een gezonde keus voor op je brood. Heb je wel eens een boterham met gewoon plakjes banaan, aardbei of appel geprobeerd? Het klinkt misschien gek, maar veel mensen vinden dit ook lekker.