Online dating is anno 2023 meer dan normaal
Het gebruik van dating apps lijkt in de afgelopen jaren enorm te zijn gegroeid, met Tinder als één van de leidende platforms in deze digitale datingwereld. Het gemak van het ontmoeten van nieuwe mensen met een simpele swipe heeft al talloze gebruikers aangetrokken, vooral onder de jongere generaties. Hoewel de app oorspronkelijk ontworpen was om singles met elkaar in contact te brengen, blijkt uit recent onderzoek dat dit niet altijd het geval is. Zo blijken veel Tinder-gebruikers helemaal niet single te zijn.
Ruim de helft van de Tinder-gebruikers is niet single
Sinds het opkomen van Tinder en andere datingsplatformen, zijn er ook steeds meer onderzoeken gedaan naar de werking en het effect ervan. Zo ook een onderzoek gepubliceerd in “Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking”, waarin onderzoek is gedaan naar de Tinder-gebruikers.
In dit onderzoek werd er een steekproef gehouden met ongeveer 1400 gebruikers. Van deze Tinder-gebruikers bleek maar liefst 65,3% helemaal niet single te zijn. Binnen deze steekproef hadden deze 65,3% van de gebruikers al een relatie of waren zelfs getrouwd. Volgens het onderzoek zo deze ontdekking voor sommige Tinder-gebruikers negatieve gevolgen kunnen hebben: de mensen die daadwerkelijk op zoek zijn naar een nieuwe liefde voelen zich dan voor de gek gehouden.
De niet single Tinder-gebruikers hebben de app om meerdere redenen
De resultaten van het onderzoek suggereren dat veel gebruikers ervoor kiezen om op dating apps actief te blijven, zelfs als ze niet daadwerkelijk op zoek zijn naar nieuwe relaties. Dit gedrag komt bijvoorbeeld voort uit vergelijkbare redenen waarom mensen algemene sociale media gebruiken. De apps fungeren als bronnen voor sociale connecties en amusement, en het ontvangen van likes en matches kan het zelfvertrouwen een boost geven. Aan de andere kant kan dit dus ook een nadelig effect hebben op mensen die daadwerkelijk op zoek zijn naar een oprechte connectie. Ook zijn er gebruikers die Tinder gebruiken uit verveling, tijdverdrijf of afleiding.
Wat vindt Tinder van dit onderzoek?
Tinder heeft gereageerd op het onderzoek en zijn het niet geheel eens met de bevindingen van het onderzoek. Zo verklaarde een woordvoerder van Tinder dat hun in-app ‘Relationship Goals’-functie leden in staat stelt hun intenties aan te geven. De data van deze functie geeft aan dat 40% van de leden wereldwijd op zoek is naar een langdurige relatie, terwijl slechts 13% op zoek is naar een kortstondige connectie. In de app zelf is er maar een beperkte ruimte om een zelfbeschrijving uit te werken. Tinder suggereert dan ook dat deze beperkingen uiteindelijk hebben gezorgd voor een vertekend beeld van de intenties van de Tinder-gebruikers en het niet single zijn.
Lees ook: De ultieme Tinder-gids voor mannen.