Zelfreflectie

Dit is waar het succes grotendeels vandaan komt: ondernemers hebben niet alleen heel goed zicht op hun product of dienst en doelgroep, maar ook op hun eigen sterktes en zwaktes. Zelfreflectie is hierbij belangrijk, om jezelf te blijven ontwikkelen.

Denken over het denken

Naast het evalueren gaat er ook veel tijd naar het denken over hoe ze het beste tegen iets kunnen aankijken. Over hoe ze een nieuwe invalshoek of aanpak kunnen ontwikkelen. Er nog een nachtje over slapen is een overbodig advies voor de ware ondernemer.

Vooruit kijken

Ondernemers nemen niet snel genoegen met nee als antwoord en zitten nooit zomaar bij de pakken neer. Echte bazen geloven dat ze de wereld kunnen veranderen, waarbij anderen zich maar aan aanpassen. Als ondernemer ben je eigen baas. Denk innovatie!

Entrepreneurs don’t want to manage what already exists; they want to create what doesn’t exist–yet.

Dol op feedback

Hierbij gaat het niet om kritiek op hun eigen product of dienst, want dan trek je aan het verkeerde eind. Maar feedback – vooral op het vlak van persoonlijke ontwikkeling – is totaal wat anders. Feedback brengt je verder en wordt juist gewaardeerd.

Cropped shot of coworkers using sticky notes on a glass wall during a meeting

Plezier na de verplichtingen

Het leuke gedeelte komt pas na de verplichtingen. Eerst doen wat je moet doen, dan pas wat je graag wil doen. Dit is hoe de ware ondernemer zichzelf beloont. Start bijvoorbeeld met het bedrukken van kleine aantallen relatiegeschenken en beloon je partners wanneer het goed gaat, of gewoon zomaar.

Focus op grote beslissingen

Ondernemers houden zich liever bezig met het grotere plaatje. Niet moeten nadenken over welke sokken je aantrekt, wat je op je brood smeert en hoelaat je begint. Dit doen ondernemers door een dagelijkse routine te creëren en het zichzelf zo makkelijk mogelijk te maken.

Entrepreneurs will change a routine the moment they see a flaw or an opportunity to make an improvement.

Niet afhankelijk zijn van toeval

Veel mensen geloven dat goede dingen voortkomen uit geluk en minder goede dingen uit een dag die even niet meezit. Ware ondernemers nemen het heft in eigen handen, waarbij succes afhangt van inzet.

Problemen zijn er niet

Echte ondernemers gaan problemen met liefde aan. Ze zien een probleem juist als een uitdaging en doen er alles aan om de weg weer vrij te krijgen voor het vervolgen van hun pad.

Failure is just another problem to solve.