Eerder vertelde ik jullie al mijn ervaringen met het kopen van een huis. Waar begin je mee en wat zijn de stappen die hierbij komen kijken? Nu ga ik jullie meer vertellen over de aankoop van mijn woning, van het closen van de deal tot de afbetaling. Check it out:

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ik heb gemerkt dat kennis macht is, vooral als je een huis wil kopen. Allereerst heb ik mijn hypotheek berekend. Waarna ik vervolgens ben gaan zitten met de hypotheekadviseur, want ik durfde niet uit te gaan van het bedrag dat genoemd werd op de site. Ik ben een zelfstandige met een studieschuld. Hierdoor ligt mijn risico stukken hoger dan iemand met een vaste baan. Een gesprek zou daarom duidelijkheid geven wat mijn maximale hypotheek zal zijn. Mijn eigen bedrijf zit in een stijgende lijn. Dit wekt vertrouwen, waardoor mijn hypotheek hoger is dan dat ik eigenlijk in eerste instantie verwachte.

Toen restte er nog een belangrijk punt voordat ik het eerste bod ging uitbrengen op het huis: de waarde van de woning. Houd in gedachten dat je hierbij niet moet uitgaan van de vraagprijs. In dezelfde buurt heb ik voornamelijk gekeken naar vergelijkbare woningen om een inschatting te kunnen maken. Hoe worden deze in de markt gezet en wat vragen zij per vierkante meter? Een slimme zet.

Help, blind bieden

Dit is by far de meest stressvolle periode van het afgelopen jaar. Het is namelijk dat je blind op een huis moet bieden in Amsterdam. Wie een pittoresk stulpje zoekt in Drenthe ervaart dit natuurlijk anders. In dit proces stel je een aantal belangrijke vragen. Hoeveel wil ik betalen voor dit huis, wat zullen de andere gaan bieden en hoe graag wil ik hier wonen?

Ik had met mezelf een maximale vierkante meterprijs afgesproken. In eerste instantie hield ik mezelf hier netjes aan, maar gaandeweg besloot ik om dit principe los te laten. De eerste paar keer bieden is behoorlijk spannend, want je bent continu in afwachting van een bericht of dat je het bent geworden. Na een aantal keer wordt het een routine, maar als je het mij vraagt went het nooit.

Dit lijstje vertelt je alles over bieden op een huis.

onderhandelen huis kopen

Bam het is raak!

Opeens hoorde ik het magische woord: gefeliciteerd! Ik kon het niet direct geloven en het duurde dus even voordat het echt binnenkwam en ik mezelf realiseerde dat ik eindelijk mijn eigen stekkie had. Het heeft zeventien woningen geduurd, maar nu heb ik eindelijk het hoogste bod op tafel gelegd. In mijn bod had ik de gordijnen en de houten vloer meegenomen. Hierdoor vond ik het minder erg om iets meer over te bieden dan het bedrag dat ik in eerste instantie voor ogen had. Nu de bank bellen en de hypotheek afsluiten.

Welke hypotheek ik gekozen heb

Ik heb gekozen voor een lineaire hypotheek. Dit is niet gebruikelijk, want de meeste mensen nemen een annuïteitenhypotheek omdat deze vooral in het begin stukken voordeliger is. Bovendien biedt een annuïteitenhypotheek duidelijkheid: je hebt een vast bedrag per maand aan rente plus de aflossing. Echter zie ik mijn hypotheek net even anders, want als zzp’er bouw ik geen pensioen op. Ik zie mijn woning echt als een investering en wil ik deze het liefst zo snel mogelijk aflossen. Bij een lineaire hypotheek betaal je namelijk geleidelijk af en dat betekent dat na 15 jaar de woning al voor de helft is afgelost.

In mijn geval zou dit ideaal zijn om daarna een nieuw huis te kopen en dit huis te verhuren. Op die manier bouw ik vermogen op en financiële zekerheid voor op mijn oude dag. Tip: neem eens een kijkje op de site van SNS als je informatie over hypotheken zoekt.

Waarom ik een huis heb gekocht

Ondanks een huis kopen mij extra grijze haren heeft gegeven, ben ik hartstikke blij met mijn woning. Hieronder nog een aantal voordelen opgesomd, zodat de keuze voor jou misschien ook wat makkelijker gemaakt wordt als je nog twijfelt:

  • De te betalen rente is stukken lager dan de huur van een woning
  • Ik bouw financiële zekerheid voor de toekomst
  • De rente die je betaalt voor de hypotheek mag je onder voorwaarden aftrekken van je inkomen bij je belastingaangifte. Je belastbaar inkomen is dan lager en daardoor hoef je minder inkomstenbelasting te betalen.

* SNS Tip Hypotheekrenteaftrek: Als je een voorlopige teruggaaf aanvraagt bij de Belastingdienst, kun je dit belastingvoordeel iedere maand al krijgen.

Huis kopen onderhandelen