Al flink wat jaren neus ik rond op huizensites, het is inmiddels een verslaving te noemen. Simpelweg huisjes kijken en wegdromen. Een heerlijke invulling van de zondag, wordt steeds tastbaarder. In het proces van het kopen van een huis neem ik jullie mee. Waar sluit je een hypotheek af, wat moet je weten bij het bekijken van een huis en hoe maak je de deal?

Stap 1: Hypotheek berekenen

De allereerste vraag waar ik tegenaan liep: hoeveel kan ik lenen? Een spannende vraag, want dit heeft te maken met een aantal factoren. Het inkomen, de marktwaarde van de woning, financiële verplichtingen en de rente. Als je snel een hoofdreken sommetje maakt, komt dit ongeveer neer op 5 maal je jaarsalaris.

Online vond ik dan ook vele tools die me konden helpen met het berekenen van een hypotheek. Zo gebruikte ik de tool van SNS, want hier loopt ook mijn betaalrekening wat direct voordelen met zich meebrengt. Zo krijg ik namelijk 0,25% korting op de rente en dat scheelt een hoop aan het einde van de rit.

Het is tevens goed om te weten hoeveel eigen geld je nodig hebt. De maximale hypotheek die je mag afsluiten mag namelijk niet hoger zijn dan de waarde van je nieuwe woning. Dit houdt in dat je eigen geld nodig hebt voor de bijkomende kosten of eventueel een (deel van een) verbouwing.

Stap 2: Maak een afspraak met een hypotheekadviseur

Na het invullen van mijn jaarcijfers en een prognose van mijn hypotheek maak ik een afspraak. Na mijn gegevens te hebben ingevuld, word ik de volgende dag al gebeld. Na een kort gesprek plan ik een oriëntatiegesprek in met een hypotheekadviseur in de winkel van SNS in Amsterdam. Ter voorbereiding neem ik mijn laatste drie jaarcijfers mee als zzp’er om een zo goed mogelijk inzicht te geven wat ik verdien. Ben jij ook zzp’er, dan kan je checken of je in aanmerking komt voor een hypotheek voor zzp’ers en hoe deze wordt berekend.

Het oriëntatiegesprek was zeer prettig. Enerzijds stelde de deskundigheid van de hypotheekadviseur mij gerust en anderzijds kreeg ik het gevoel dat er écht naar me werd geluisterd.

Er werd een berekening gemaakt op basis van de laatste drie jaar en wat ik aankomend jaar verwacht te verdienen. We komen op een bedrag uit wat ik ongeveer al in mijn gedachten had. Nu heb ik wel een studieschuld, net als de 52% van Nederland. Deze studieschuld telt voor 0,45% mee in mijn maandelijkse lastenweging.

Rekenvoorbeeld:  Mijn studie is € 20.000. Ik betaal hiervoor €90 per maand terug aan DUO (0,45% van € 20.000). Hierdoor kan ik zo’n €25.000 minder hypotheek krijgen. 

Stap 3: Huizenjacht

We gaan op huizenjacht met een flink eisenpakket. Zo zie ik graag een driekamerappartement van meer dan 70 vierkante meter, waarvan één van de twee slaapkamers dient als inloopkast en in de toekomst als babykamer. Het liefst staat deze woning ook nog binnen de ring en als het even kan in mijn favoriete buurt in Amsterdam-Oost.

Mijn wensen vul ik in bij verschillende huizensites en ik geef aan ook mailings te willen ontvangen van nieuwe huizen. Al snel kom ik er achter dat een droomhuis vinden niet zo makkelijk gaat. Al snel pas ik mijn wensen aan om een bredere kijk te krijgen op de huizenmarkt. In de eerste maand besluit ik twee woningen te bezoeken.

“Een goed gevoel is het belangrijkste”, krijg ik mee als tip. Het eerste huis dat ik bezoek is hectisch, want naast mij waren er ook maar liefst 30 anderen in de woonkamer. Het gaf mij een opgejaagd gevoel, waardoor ik lastig kon bepalen of dat ik het een fijn huis vond. Ik besluit vervolgens om geen bod uit te brengen.

Het tweede huis dat ik bezocht was helemaal mijn ding. Dit appartement heeft mooie karakteristieke houten balken, zoals je die enkel kent in Amsterdam. Ik kijk mijn vriendin aan en we knikken allebei ‘ja’. Het huis is zo goed als af en daardoor hoeven we weinig te verbouwen, wat in de uiteindelijke kosten zal schelen. We tonen interesse en vragen of dat het mogelijk is om op korte termijn samen met een vriend, die werkt in de bouw, te kijken. Hij heeft immers verstand van dit onderwerp en kan de juiste vragen stellen over de bouw en de staat van de woning.

eigen huis kopen

Stap 4: Bieden 

Bij het bieden ontstaan er veel twijfels en vragen. Hoeveel vind ik het huis waard en wat is het huis echt waard? SNS heeft een fijn lijstje gemaakt dat ik als handleiding heb gebruikt tijdens het bieden. Dit liet mij onder andere inzien dat er naast het geldbedrag ook andere zaken zijn. Tijdens dit proces houd ik nauw contact met mijn hypotheekadviseur die mij advies geeft over hoeveel ik kan bieden op het huis.

In een vervolgverhaal vertel ik je meer over de aankoop van de woning. Het financiële aspect, het closen van de deal en hoe ik het huis af ga betalen.