Wat moet ik doen met een jaloerse vriendin?

Een jaloerse vriendin kan een hele kluif zijn, maar het hoeft geen einde van je relatie te betekenen als je partner jaloers is. Met deze tips kunnen jullie elkaar hopelijk iets beter begrijpen.

Wees open over gevoelens van jaloezie

Het belangrijkste is om het onderwerp ‘jaloezie’ bespreekbaar te maken. Bijna iedereen heeft weleens een ervaring gehad waarin hij of zij jaloers was, net zoals je soms verdrietig of boos bent. Probeer met haar over haar gevoelens te praten en kom er op die manier achter wat haar jaloezie triggert. Is ze jaloers als je met een andere vrouw praat op een feestje? Misschien is haar ex wel op die manier vreemdgegaan en heeft ze daardoor een angst ontwikkeld. Wordt ze boos als je een foto van een vriendin liket op Instagram of dergelijke? Misschien kroop haar ex wel in de DM’s van meisjes wiens foto hij leuk vond. Jij bent natuurlijk niet hetzelfde als haar ex, dus de volgende stap is om haar van die negatieve associatie af te krijgen.

Geef haar bevestiging

De ‘jaloerse vriendin’ is jaloers om een reden. Ze is namelijk ooit in de situatie gekomen waar ze het gevoel kreeg dat ze niet genoeg was. Misschien vond haar ex een andere vrouw leuker (hoe hard ze ook probeerde de perfecte vriendin te zijn). Misschien werd ze in de steek gelaten door een vriendin voor een ‘leuker’ iemand, of hebben haar ouders haar oudere broer altijd al voorgetrokken. Oplossing: wanneer je iemand het gevoel geeft dat ze genoeg voor je zijn, hoeven ze niet jaloers te zijn. Je zult immers niet naar iets anders opzoek gaan als je vriendin precies is wat je zoekt. Geef haar dus die bevestiging. Vertel haar dat je niemand anders wil en specifiek háár leuker vindt dan de rest. Dit zal haar angst dat je plots weggaat of haar in de steek laat verminderen en daarmee zal ook  het jaloerse gevoel minder worden.

wat te doen met jaloerse vriendin

Introduceer haar

Als je vriendin de mensen waarmee je omgaat niet zo goed kent, is er des te meer reden voor wantrouwen. Stel daarom je vrienden, familie – en dus ook vrouwelijke vrienden – aan haar voor, zodat ze merkt dat zij geen bedreiging vormen voor jullie relatie. Stel haar hierbij ook weer gerust: “Melanie? Die ken ik al sinds dat we 8 jaar waren, ze is als een zusje voor me.” Lieg hier natuurlijk niet over. Wanneer ze je betrapt op een leugen omtrent dit onderwerp, kan het vertrouwen geschaad worden en de jaloezie verergeren.

Kijk ook naar jezelf

Draai de rollen ook eens om. Doe jij weleens dingen waarvan je het niet zo prettig zou vinden als je vriendin het deed? Kom jij al je beloftes na? Zou je jezelf vertrouwen als je een relatie met jou zou hebben? Misschien zijn er dingen die jij anders kan doen om haar meer op haar gemak te stellen. Dan hebben we het niet over ‘nooit meer de deur uitgaan en met geen enkel meisje meer mogen spreken.’ Maar misschien kan het frequente contact met je ex meer kwaad dan goed in je relatie.

relatie therapie

Professionele hulp in relaties

Belt ze je om het uur, zelfs als je een dag bij familie bent? Checkt ze constant je appjes en e-mails? Schiet ze enorm uit haar slof als je een keer laat thuis komt van je werk? Wil ze een meisje al naar de keel vliegen als ze alleen maar naar jou kijkt? Zoek dan – als je het waard vind – professionele hulp. Wanneer jij nooit over de grens bent gestapt in je monogame relatie, zijn de gedachten die jouw jaloerse vriendin heeft niet gebaseerd op de waarheid. Hierbij helpt praten met een professional. Hij of zij kan naar je vriendins irrationele gedachten luisteren en haar proberen te helpen er vanaf te komen. Lukt dit niet, dan is het voor jou en voor haar misschien beter om een tijdje afstand te nemen, zodat zij aan zichzelf kan werken.

Mocht het nou echt uit de hand lopen, lees dan even dit artikel: zo check je of je in een ongezonde relatie zit.