Een ongezonde relatie

Een relatie is niet zoals in een film, op het begin na dan misschien. Dit is de harde waarheid. Je hebt ups en downs en gaat van periodes waarin jullie veel ruzie maken naar tijden waarin jullie het liefst geen moment zonder elkaar willen. Niks mis mee, dat hoort er allemaal bij. Maar als je eigenlijk meer hoofdpijn dan blijheid van je relatie krijgt, is het wellicht tijd om je relatie te heroverwegen. Als je veel van onderstaande punten af kunt strepen, dan bevind jij je waarschijnlijk in een ongezonde relatie en kun je beter zo snel mogelijk stoppen.

Je vertrouwt je vriendin niet

Hoe cliché het ook mag klinken, vertrouwen is de basis van elke relatie. Een beetje jaloezie is niet erg, maar je zult elkaar wel in bijna elke situatie moeten kunnen vertrouwen. Als dit vertrouwen wordt beschaamd zorgt dit vaak voor veel jaloezie en het herstellen van het vertrouwen is heel lastig. Als je je partner niet vertrouwt moet je dan ook eens goed nadenken hoe dit komt en hier iets aan doen. Anders geeft het je waarschijnlijk de rest van de relatie een hoop zorgen en daar wordt niemand vrolijk van.

ongezonde relatie MAN MAN

Ze maakt je eerder ongelukkig dan gelukkig

Je moet niet afhankelijk zijn van je partner om gelukkig te zijn. Maar je moet wel bijdragen aan elkaars geluk, anders voegt de relatie niet veel toe aan je leven. Als dit niet het geval is en je eigenlijk ongelukkig wordt van je vriendin, dan is het tijd om (tijdelijk) te stoppen. Je partner moet je op z’n minst steunen in wat je doet en wil, je liefhebben en helpen als je het nodig hebt. Ongelukkig maken hoort hier duidelijk niet bij.

Je partner wil jou en je leven controleren

Als je partner je leven wil controleren is het tijd om heel hard weg te rennen. Je bent zelf een persoon met een eigen leven en eigen doelen en dromen. Als je partner haar eigen geluk en leven belangrijker vindt en jou als bijdrage aan haar eigen geluk ziet, zonder echt om jouw geluk te geven, zit je in een ongezonde relatie met een narcist. Waarschijnlijk ga je dit ook niet meer veranderen, dus zit er maar een ding op.

ongezonde relatie MAN MAN

Ze houdt je fouten bij en blijft hierop wijzen

Als je iets hebt gedaan wat zij je kwalijk neemt, wat het ook mag zijn, moet je haar verwijten daarover even voor lief nemen. Maar als ze hierop blijft wijzen en ze je bij elke fout ook weer wijst op fouten uit het verleden, dan wordt het een ander verhaal. Waarschijnlijk zal ze bij een fout van haar kant ook weer beginnen over de fouten die jij hebt gemaakt, en zo blijft het aan de gang. Zo werkt het niet, het beste is dan ook om hierover te praten of te stoppen als het blijft gebeuren.

Je helpt elkaar niet groeien

In een goede relatie help je elkaar groeien als persoon. Je praat samen over je gevoelens, vraagt om elkaars mening en steunt elkaar bij de dingen die je wil bereiken. Zo groei je beide als persoon en op die manier ook samen. Als dit niet het geval is, wil dit niet direct zeggen dat je in een ongezonde relatie zit. Maar je moet er wel over praten, want uiteindelijk kan het je opbreken. Dus los het op voordat het te laat is.

ongezonde relatie MAN MAN
Foto via: Instagram Felix

De relatie gaat niet om jullie samen, maar om haar alleen

Dit lijkt een beetje op het eerdere punt van een controlerende partner, want ook daar draait het vooral om haar. Dit soort types vindt de eigen gevoelens belangrijker dan die van jou, en denken daarnaast vaak dat ze de beste helft van een koppel zijn. Als je je hierin herkent zit er eigenlijk maar een ding op, er zo snel mogelijk mee stoppen. Dit is namelijk niet te verhelpen, je gaat je partner niet meer veranderen.

Je krijgt niet de ruimte om je eigen ding te doen

Als je elke avond de deur uit bent, bijna nooit samen eet en je op zondag liever met je vrienden in de kroeg hangt dan met haar bent, is het logisch dat ze hier niet blij mee is. Maar als je elke keer dat je iets voor jezelf wil doen commentaar krijgt is er iets mis. Je moet elkaar ruimte bieden en je eigen ding kunnen doen. Als dit niet het geval gaat er iets verkeerd in je relatie.

Is je relatie op zich prima maar een beetje ingekakt, denk dan eens aan andere dates.