Waar moet je op letten als je een oldtimer koopt?
Een oldtimer kopen is even iets anders dan een nieuwe leasebak uitzoeken. Een unieke oldtimer vergt veel zorg, tijd en een hoop geld. Hoe je het went of keert, bij een oudere auto is de kans groter dat er iets kapot gaat. Helaas maar waar. En als iets uit de productie is, zijn onderdelen ook vaak lastiger te vinden. Het is dan ook van cruciaal belang dat je bij het kopen van een oldtimer op een aantal dingen let: zo zorg jij ervoor dat je kan genieten van jouw mooie bolide in plaats van dat je er alleen maar last van hebt.
1. Bedenken wat voor oldtimer je wilt kopen
Een oldtimer kan verschillende doelen hebben. Een mooie wagen om lekker de weg mee op te gaan, of een investering die je in de garage laat staan én alleen bij speciale gelegenheden naar buiten laat komen. Daarnaast is het belangrijk dat je een beetje een idee hebt wat voor oldtimer je wilt kopen. Je kan alleen als specificatie hebben dat het een rode cabrio moet zijn of je weet al welk merk en model je wilt hebben. Het is van belang dat je deze dingen op een rijtje zet.
2. Neem je tijd als je een oldtimer gaat kopen
Zorg dat je er geen haast achter zet en rustig kijkt naar wat de wereld allemaal te bieden heeft aan mooie auto’s. Het zijn net zielige honden in een dierenasiel en het liefst neem je ze allemaal mee. Daarom is het van belang dat je rustig rondkijkt en geen overhaaste beslissingen neemt.
3. Doe goed onderzoek voordat je een oldtimer gaat kopen
Op internet is zo veel te vinden over van alles en nog wat. Maak hier dan ook gebruik van. Zoek op het internet, praat met experts en zorg dat je genoeg kennis opdoet voordat je als een kip zonder kop een oldtimer gaat kopen. Zo kan je kijken wat nou echt een “goede staat” betekent en waar je op moet letten. Je kan zo betere vergelijkingen maken en inschatten hoeveel jouw nieuwe schatje gaat kosten. Kennis is macht.
4. Neem iemand mee die er verstand van heeft
Twee mensen zien altijd meer dan één. Als je iemand meeneemt moet je niet je vriend meenemen die er geen bal van snapt en alleen maar zit te kwijlen bij elke vette bolide die langs komt rijden. Je hebt wel iemand nodig die er verstand van heeft en jou ook op dingen kan wijzen. Daarnaast kan hij jou nog eventueel tegenhouden voor een impuls aankoop. Want we weten allemaal dat auto’s veel met je doen. Pracht beesten zij het.
5. De beschikbaarheid van onderdelen
Oude auto’s krijgen sneller mankementen en de verkrijgbaarheid van onderdelen is dan ook cruciaal bij oldtimers. Als je een hele zeldzame auto hebt, zullen de onderdelen ook moeilijker verkrijgbaar zijn en zijn waarschijnlijk stukken duurder. Bedenk dit voor jezelf en ga na hoeveel geld je wilt investeren in jouw nieuwe liefde. Het loopt sneller op dan je denkt. Check de beschikbaarheid van de onderdelen van de auto en dan heb je een beter beeld van wat je kan verwachten als er iets kapot gaat.
6. Stel een budget samen voordat je een oldtimer gaat kopen
Voordat je als een kleine jongen in de snoepwinkel gaat rondhuppelen, is het belangrijk dat je jouw budget vastlegt. De aanschafprijs is één onderdeel maar bij een oldtimer komen verschillende kostenposten kijken die hoger kunnen uitvallen dan je denkt. Restauratiekosten, regulier onderhoud en onvoorziene reparaties zijn van dit soort kostenposten. Een oldtimer hebben is een leuke hobby alleen wel een dure. Bedenk goed hoeveel je eraan kwijt wilt zijn en pas daar ook je aankoop op aan. Een klassieke Ferrari willen we allemaal wel, maar kunnen we helaas niet allemaal betalen. Dit is allemaal om te voorkomen dat jij straks je geliefde wagen weer weg moet doen.
7. Roestplekken zijn geen goed teken
Je gaat dan eindelijk bij een auto kijken en je bent helemaal verliefd. Het enige ding is dat hij dus aardig verroest is. Het is dan vaak geen goed idee om deze auto dan te kopen. Een paar plekken is niet erg, maar als jij je vinger door de bodem kan drukken, is het geen goed teken nee. Roest zorgt voor veel extra kosten, problemen en frustraties. En vaak heb je het ene plekje aangepakt en het volgende bruine stuk komt alweer om de hoek kijken. Onbegonnen werk en alleen maar heel duur en vervelend.
8. Maak meerdere bezichtigingen
De eerste auto waar je naar gaat kijken, is niet meteen de gelukkige. Auto’s en emoties gaan hand in hand en als jij jouw geliefde bolide ziet staan, kan de roze bril je verblinden voor bepaalde dingen. Zorg ervoor dat je meerdere bezichtigingen doet zodat je de verschillende auto’s kan vergelijken. Zo kom je er achter of die eerste echt wel een goede keus is én voor een mooie prijs te koop is. Het valt een beetje samen met het eerder genoemde punt dat je de tijd moet nemen, maar het is dan ook echt belangrijk dat je een wel overwogen keus maakt.
9. Verzekering en belasting
Jouw oldtimer is belasting vrij als hij ouder is dan 40 jaar. Dat is wel een behoorlijke leeftijd. Als het oude beest jonger is dan 40 jaar oud, dan moet je wel motorrijtuigenbelasting betalen. Als hij wel vóór 1 januari 1988 de eerste tenaamstelling heeft dan moet je even checken of je in aanmerking komt voor een overdrachtsregeling.
10. Papieren controleren
Het gaat natuurlijk om de auto, maar de papieren zijn minstens net zo belangrijk. Dit geldt helemaal voor auto’s die uit het buitenland zijn geïmporteerd. Hier moeten ook papieren bij zitten als de auto in Nederland aankomt. Verder zijn de papieren van belang om te bepalen of de verkoper ook daadwerkelijk de eigenaar is. Het zijn natuurlijk allemaal oude bakken en vroeger was er natuurlijk nog geen internet. Het is dus van belang dat je dit wel controleert als je een oldtimer gaat kopen.