Maar liefst 3 op de 4 Millennials neemt iemand mee

Uit een recent onderzoek van Gaspedaal – onder 2.000 rijdende Nederlanders – blijkt dat de Millennial niet de meest efficiënte autokoper van ons land is. Het blijkt niet alleen dat maar liefst 3 van de 4 een tweede persoon meeneemt bij het maken van een testrit. Nee, het komt ook steeds vaker voor dat men meer betaalt voor een occasion dan vooraf gepland. De Millennial staat niet bekend om z’n onderhandelingskunsten zullen we maar zeggen. Toch komen deze kenmerken niet helemaal uit de lucht vallen. Gelukkig heeft het onderzoek ook een hoop heldere inzichten opgeleverd.

millennials occasions gaspedaal auto MAN MAN

We zijn simpelweg nog ‘jong en onervaren’

Ja, daar komt het eigenlijk op neer. De reden dat we steeds vaker geneigd zijn iemand mee te nemen als we over gaan tot aanschaf van een auto, is het feit dat we gewoonweg niet beschikken over genoeg kennis. Naar het schijnt komt die kennis in de loop der jaren, maar dat is in je jongere jaren niet het geval. We nemen dus veelal een van onze ouders mee, of een oom of vader van een vriend. Zo pogen we onszelf te verzekeren van de juiste keuze.

 

Millennials onderhandelen minder vaak

Het onderzoek wijst uit dat 1 op de 5 Nederlanders teveel betaalt voor de occasion die ze kopen. Ze hebben vooraf een heel ander bedrag in hun hoofd en als puntje bij paaltje komt, blijkt dat men al gauw overstag gaat. Millennials zijn hierin met afstand de koplopers: 24% geeft meer geld uit dan vooraf gepland. Bovendien is deze generatie totaal niet overtuigd van hun eigen kwaliteiten. Slechts 29% denkt van zichzelf dat ze de skills hebben om te onderhandelen. Erg zelfverzekerd zijn wij Millennials dus niet.

millennials occasions gaspedaal auto MAN MAN

Hulp inschakelen: we doen het moeiteloos

Gemiddeld neemt 58% van Nederland iemand mee als ze een auto gaan kopen. De Millennials steken hier met kop en schouders bovenuit: maar liefst 72% neemt iemand mee bij de zoektocht naar een auto. Generatie X ligt hierin beduidend lager met 54% en de Babyboomers gaan in de meeste gevallen alleen op stap. Een iets voor de hand liggender verschil is het onderscheid tussen vrouwen en mannen: 71% van de vrouwen schakelt hulp in ten opzichte van 46% bij mannen.

Het lijkt erop dat we toch niet helemaal zo zelfstandig zijn

Ondanks het feit dat we niet de verwachting hebben dat iedereen automonteur of -verkoper is, lijkt het er toch op dat we steeds minder kennis in huis hebben. Logisch is dat we onszelf dan verzekeren van enige vorm van kennis, van buitenaf. Een vader, vriend of oom bijvoorbeeld. Wat het onderhandelen betreft: stand your ground. Het is geen kunst om te onderhandelen als je er zelf van doordrongen bent dat je een limiet hebt afgesproken. Bovendien moet je geen overhaaste beslissingen nemen. Probeer het eens.