Van online naar offline

De plek waar technologie voor grote afleiding zorgt, is op het werk. Minuten – soms wel uren – gaan er verloren aan mails beantwoorden, scrollen door je tijdlijn en reacties lezen over onderwerpen waarin jij geïnteresseerd bent. Online is the place to be. Gelukkig is er ook een steeds grotere bups die hier niet altijd meer zin in heeft. Want waarom zou je de hele dag online moeten doorbrengen? En zo is het maar net.

offline creativiteit man man

Clusteren van tijd

Offline afstand nemen, oké. Maar hoe dan? Natuurlijk moet je bereikbaar zijn, maar laat Facebook en Whatsapp voor wat het is. Tim Ferris, auteur van ‘4-Hour Workweek’, zegt dat je het beste twee keer per dag je mail kunt checken. Kies hiervoor vaste momenten uit, bijvoorbeeld vlak voor de lunch om 12 uur en ’s middags als korte pauze rond een uurtje of 4. Door jezelf een tijdslimiet te geven, doe je alleen wat relevant is en zal je niet uren verwikkeld raken in dingen.

Focus, focus, focus

Cruciaal is dat jij je mobiel uit het zicht legt, het liefst niet eens op grijpafstand, voor tijdens één van de zwakke momenten. Het is verleidelijk om héél even je onbeantwoorde berichtjes te checken, maar wist je dat het wel 20 minuten duurt om weer op het zelfde niveau van concentratie te belanden als daarvoor? Dit doe je maar lekker in de trein of na het eten in je eentje op de bank.

Zo. Weet je gelijk wat je tegen die vriend, vriendin, neef of collega mag zeggen. Niets doen blijft voor velen een uitdaging, maar wat blijkt? Verveling is juist goed voor de creativiteit en innerlijke rust.