Verveling wordt over het algemeen als iets slechts gezien. Je doet niets, houdt jezelf niet genoeg bezig. Er is altijd meer dan genoeg te doen, dus waarom zou je daar niet aan bijdragen? Al is het alleen om de werkdruk van je collega’s te verlichten. Of simpelweg omdat het hoort. Maar wat blijkt? Verveling is iets goeds! En wel om twee belangrijke redenen.

Stilstaan bij het moment

Allereerst is het goed om even rust te nemen. In een wereld van haast en tijdnood, is het belangrijk soms even stil te staan bij het moment. Even bewust niks doen. Tot het moment daar is… De verveling slaat toe. Je weet niet meer wat je moet doen of waar je je onrust moet laten. Het voelt niet juist, want je wilt bezig blijven. Maar laat de verveling nou eens over je heen komen. Vanzelf zal de onrust vervangen worden door ontspanning en innerlijke rust.

Creatieve ontwikkeling

Kijk na een uurtje bewust niets doen eens wat er gebeurt met je gedachten. Verveling werkt namelijk enorm stimulerend voor de creativiteit, omdat jouw hersenen de leegte maar al te graag willen opvullen met iets nieuws. Opvullen, opvullen, opvullen. Informatie, ideeën, ingevingen. Je lichaam staat te popelen; een mooie kans voor jou om je creatieve slag te slaan. Van overdenken en tijd verspillen door geen zinnig woord op papier te krijgen, naar het bewandelen van nieuwe wegen met een open houding.

We doen geen dingen meer waarvan we niet weten of het ons wat oplevert. Alles moet direct nut hebben. Maar wanneer je hoofd propvol zit, is er ook geen ruimte voor vernieuwende, creatieve gedachten. – The Optimist

Overload

Informatie is overal. Hoevaak grijp jij wel niet naar je smartphone, bijvoorbeeld tijdens het halen van een koffie of het wachten op je afspraak, om maar iets te doen te hebben? Jouw Facebook-tijdlijn helpt je voor minstens 5 minuten uit de brand. Je écht vervelen is daarom een enorme uitdaging, maar die zeker de moeite waard is om aan te gaan. Even geen werk, lunchafspraken of huishoudelijke klusjes. Even een ochtendje niets, denk je dat jij het aankunt?

Ps. Luiheid is besmettelijk, blijkt uit onderzoek, dus pas maar vast op ;-)